Dzisiaj zaproponuję Ci kolejne danie w smakach arabsko - tureckich z nadzieją, że ten przepis spodoba Ci się, tym bardziej, że jest to wspaniała propozycja zakąski, przekąski, zagryzki, przegryzki na spotkania z Przyjaciółmi i Rodziną do piwa lub wina. I zbędnym byłoby rozpisywanie się na temat zalet tych pysznych placków. To po prostu trzeba samemu zrobić i samemu przekonać się jaka to jest pychota. Zapraszam!!
PLACKI TURECKIE Z MIĘSEM MIELONYM
ciasto
składniki:
- 2 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 150 ml letniej wody
- 45 dag mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka 15 ml oleju
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
składniki:
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 pomidory
- pęczek dymki
- pęczek świeżego tymianku
- 25 dag mięsa mielonego baraniny, ale ja ją zastąpiłam wołowiną
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- sól i pieprz
przygotowanie
1. W miseczce dobrze wymieszaj drożdże z cukrem, aż uzyskasz jednolitą, prawie płynną konsystencję
2. Półpłynne drożdże wymieszaj dokładnie z letnią wodą...
3. ...dodaj przesianą mąkę...
4. ...i mieszaj dodając olej i sól
5. Kiedy składniki już się połączą, wyrabiaj ciasto ręcznie pamiętając o tym, że ciasto im dłużej będziesz
wyrabiać, im więcej dostanie się do niego pęcherzyków powietrza, tym efekt końcowy będzie lepszy
6. Doskonale wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Powinno podwoić swoją objętość
7. W czasie, kiedy ciasto rośnie, pomidory zalej wrzątkiem. Po paru minutach zlej wodę
i zdejmij skórkę z pomidorów
8. Podziel pomidory na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a resztę miąższ pokrój w drobną kostkę.
9. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę
10. Dymkę umyj, osusz i pokrój w cieniutkie talarki
11. Tymianek umyj, osusz grubo posiekaj
12. Ta dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i usmaż mięso, aż będzie kruche. Dopraw solą i pieprzem
13. Podsmażone mięso odstaw, trochę przestudź, a następnie dodaj pokrojone paprykę i pomidory,
posiekane dymkę i tymianek. Dokładnie wymieszaj i na końcu dodaj nasiona czarnuszki.
Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem
14. Wyrośnięte ciasto podziel na, mniej więcej, równe części i każdy z tych kawałków rozwałkuj na cienki placek
o kształcie koła.
15. Na rozwałkowany placek wyłóż farsz i brzegi ciasta zawiń do góry tak, aby farsz nie był przykryty ciastem,
a jednocześnie nie wysypywał się.
16. Tak przygotowane placki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni C na około 20 minut
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję placki te - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz