piątek, 22 maja 2015

MIĘSO MIELONE W PLACKACH TURECKICH


Dzisiaj zaproponuję Ci kolejne danie w smakach arabsko - tureckich z nadzieją, że ten przepis spodoba Ci się, tym bardziej, że jest to wspaniała propozycja zakąski, przekąski, zagryzki, przegryzki na spotkania z Przyjaciółmi i Rodziną do piwa lub wina. I zbędnym byłoby rozpisywanie się na temat zalet tych pysznych placków. To po prostu trzeba samemu zrobić i samemu przekonać się jaka to jest pychota. Zapraszam!!


PLACKI TURECKIE Z MIĘSEM MIELONYM


ciasto
składniki:
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 150 ml letniej wody
  • 45 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka 15 ml oleju
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
farsz
składniki:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 pomidory
  • pęczek dymki
  • pęczek świeżego tymianku
  • 25 dag mięsa mielonego baraniny, ale ja ją zastąpiłam wołowiną
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • sól i pieprz

przygotowanie


1. W miseczce dobrze wymieszaj drożdże z cukrem, aż uzyskasz jednolitą, prawie płynną konsystencję
2. Półpłynne drożdże wymieszaj dokładnie z letnią wodą...
3. ...dodaj przesianą mąkę...
4. ...i mieszaj dodając olej i sól
5. Kiedy składniki już się połączą, wyrabiaj ciasto ręcznie pamiętając o tym, że ciasto im dłużej będziesz
    wyrabiać, im więcej dostanie się do niego pęcherzyków powietrza, tym efekt końcowy będzie lepszy
6. Doskonale wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
   Powinno podwoić swoją objętość
7. W czasie, kiedy ciasto rośnie, pomidory zalej wrzątkiem. Po paru minutach zlej wodę
    i zdejmij skórkę z pomidorów
8. Podziel pomidory na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a resztę miąższ pokrój w drobną kostkę.
9. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę
10. Dymkę umyj, osusz i pokrój w cieniutkie talarki
11. Tymianek umyj, osusz grubo posiekaj
12. Ta dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i usmaż mięso, aż będzie kruche. Dopraw solą i pieprzem
13. Podsmażone mięso odstaw, trochę przestudź, a następnie dodaj pokrojone paprykę i pomidory,
     posiekane dymkę i tymianek. Dokładnie wymieszaj i na końcu dodaj nasiona czarnuszki.
     Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem
14. Wyrośnięte ciasto podziel na, mniej więcej, równe części i każdy z tych kawałków rozwałkuj na cienki placek
     o kształcie koła.
15. Na rozwałkowany placek wyłóż farsz i brzegi ciasta zawiń do góry tak, aby farsz nie był przykryty ciastem,
     a jednocześnie nie wysypywał się.
16. Tak przygotowane placki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni C na około 20 minut
17. A oto efekt końcowy moje pysznej plackowej potrawy







Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję placki te - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !