czwartek, 20 listopada 2014

ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW


Wszyscy bardzo lubimy zupę pomidorową, no może nie wszyscy, ale ja, nie znam kogoś, kto bym nie lubił tej zupy. A już z pomidorów świeżych, pachnących, aromatycznych i wspaniałych ? Ohoho ! I dlatego dzisiaj zajmiemy się gotowaniem właśnie tej zupy No 1 wśród wszystkich ludzi, których znam, a znam ich nie mało. Zapraszam:)





ZUPA  POMIDOROWA  ZE  ŚWIEŻYCH  POMIDORÓW

Składniki:
  • około 5 dag masła
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 średniej wielkości pomidorów
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu
  • sól i pieprz
  •  koperek lub zielona natka pietruszki, ja dodaję listki świeżej bazylii
 przygotowanie
  1.  Na dobrze rozgrzaną patelnie połóż masło i stop je
  2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, a następnie wrzuć na rozgrzane masło i zeszklij
  3. Pomidory umyj i pokrój w cząstki, 4 z nich wrzuć na zeszkloną cebulę z czosnkiem i podsmaż
  4. Do garnka wlej  bulion lub rosół  i do niego wrzuć pozostałe 4 pomidory.
  5. Podsmażone pomidory wrzuć do garnka z bulionem i wszystko razem zagotuj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksuj i przelej przez sito, w ten sposób pozbawiając pysznej zupy pestek i skórek pomidorowych.
  6. Jeżeli lubisz, możesz dodać śmietanę. Ja nie dodaję natomiast dodaję świeże listki bazylii, które Ty możesz zastąpić umytym, osuszonym i posiekanym koperkiem lub zieloną natką pietruszki.
 Jeżeli chcesz zobaczyć, jak ja przygotowuje tę królową zup, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i klasyczne

S m a c zn e g o :)