czwartek, 20 listopada 2014

LECZO Z BAKŁAŻANÓW


Dzisiaj zaproponuję Ci pyszne danie jednogarnkowe, bezmięsne, pyszne i wspaniałe. Zapraszam:)




LECZO  Z  BAKŁAŻANÓW
Składniki:
  • 3 bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • 50 - 60 dag pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • opcjonalnie żółty starty ser
 przygotowanie
  1. Bakłażan dokładnie umyj przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie na kawałki o grubości około 1 cm
  2. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej 5 łyżek oliwy z oliwek, na nią wrzuć pokrojony bakłażan i podsmaż go delikatnie
  3. Pomidory umyj, spaż i dejmij z nich skórkę, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  4. Kiedy bakłażany się podsmażają, oddzielne naczynie rozgrzej i na rozgrzane wlej około 3 łyżki oliwy z oliwek. Czosnek obierz i posiekaj, wrzuć na oliwę i delikatnie podsmaż. Na tenże wrzuć pomidory, dokładnie wymieszaj, przykryj i duś około 15 minut na wolnym ogniu
  5. Kiedy pomidory już się poddusiły, dodaj je do bakłażanów. Całość dobrze wymieszaj posól i popieprz dodając łyżkę tymianku. Przykryj i duś na niewielkim ogniu 10 minut.
  6. Tak przygotowane leczo podawaj z 
 domowymi bułeczkami i bagietkami










Jeżeli chcesz zobaczyć jak przygotowuję to leczo, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i


S m a c z n e g o :)