piątek, 3 października 2014

ZUPA ZE ŚWIEŻEJ PAPRYKI


 Sezon na paprykę jest i dlatego należy przyrządzać różne dania z tego pysznego i kolorowego warzywa. Dzisiaj zaproponuję Ci pyszną zupę ze świeżej papryki z nadzieją, że ten przepis przypadnie Ci do gustu. Zapraszam:)




ZUPA ZE ŚWIEŻEJ PAPRYKI
Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 20 dag mięsa mielonego cielęciny lub piersi kurzej
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 litra bulionu   lub   rosołu                                                   
  • około 80 ml wina białego wytrawnego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli opcjonalnie
  • natka zielonej pietruszki
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
 przygotowanie
  1. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej oliwę lub olej i na gorący tłuszcz wrzuć cebulkę uprzednio obraną i pokrojoną w drobną kostkę. Delikatnie podsmaż
  2. Czosnek posikaj drobno, dodaj do cebuli. Zamieszaj
  3. Następnie wrzuć na patelnię z cebulą i czosnkiem mięso i wszystko bardzo dokładnie podsmaż
  4. Zawartość patelni przełóż do garnka i dodaj papryki umyte, pozbawione gniazd nasiennych o pokrojone kostkę o boku ok. 0,5 cm
  5. Całość zalej winem i bulionem  lub  rosołem, przykryj i gotuj około 15 minut.
  6. Kiedy zupa już się ugotuje, dodaj przyprawy sól, pieprz, paprykę słodką i ewentualnie chilli.
  7. Tak ugotowaną i przyprawioną zupę przelej do miseczek i posyp natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem             
 bułeczki i bagietki








Jak ja przygotowuję tę pyszną zupę - zapraszam do obejrzenia materiału video życzą c miłego odbioru  i 

 S m a c z n e g o :)