Sezon na paprykę jest i dlatego należy przyrządzać różne dania z tego pysznego i kolorowego warzywa. Dzisiaj zaproponuję Ci pyszną zupę ze świeżej papryki z nadzieją, że ten przepis przypadnie Ci do gustu. Zapraszam:)
ZUPA ZE ŚWIEŻEJ PAPRYKI
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 20 dag mięsa mielonego cielęciny lub piersi kurzej
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 litra bulionu lub rosołu
- około 80 ml wina białego wytrawnego
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chilli opcjonalnie
- natka zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej oliwę lub olej i na gorący tłuszcz wrzuć cebulkę uprzednio obraną i pokrojoną w drobną kostkę. Delikatnie podsmaż
- Czosnek posikaj drobno, dodaj do cebuli. Zamieszaj
- Następnie wrzuć na patelnię z cebulą i czosnkiem mięso i wszystko bardzo dokładnie podsmaż
- Zawartość patelni przełóż do garnka i dodaj papryki umyte, pozbawione gniazd nasiennych o pokrojone kostkę o boku ok. 0,5 cm
- Całość zalej winem i bulionem lub rosołem, przykryj i gotuj około 15 minut.
- Kiedy zupa już się ugotuje, dodaj przyprawy sól, pieprz, paprykę słodką i ewentualnie chilli.
- Tak ugotowaną i przyprawioną zupę przelej do miseczek i posyp natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem
Jak ja przygotowuję tę pyszną zupę - zapraszam do obejrzenia materiału video życzą c miłego odbioru i
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz