I przyszła pora na kolejną odsłonę sernika w Magdalenkowych Frykasach. Tym razem będzie to sernik nie byle jaki, bo z malinami :)
Niestety mój został już pożarty i zniknął w try-mi-ga, co jest dowodem na to, że był smakowity. Dlatego zapraszam do wypróbowania moje przepisu:)
- 8 jaj
- 3/4 - 1,5 szklanki cukru pudru, w zależności od Twoich preferencji słodkościowych
- 25 dag masła
- 1 kg twarożku z "wiaderka" lub 2 krotnie zmielonego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek cytrynowy
- około 25 dag malin
- trochę mąki ziemniaczanej do obtoczenia malin
przygotowanie
- Żółtka oddziel od białek i wymieszaj z połową cukru na jednolitą i puszystą masę. Białka na razie odstaw.
- Miękkie masło "rozpusz" i ukręć je z drugą połową cukru i twarożkiem również na puszystą masę.
- Obie masy, tę jajeczną i tę serową, połącz i cały czas kręcąc dodaj mąkę ziemniaczaną, kaszę manną, olejek zapachowy i proszek do pieczenia
- Białka ubij i do ubitych na sztywną pianę, powolutku dodawaj, cały czas mieszając bardzo delikatnie, acz stanowczo masę jajeczno-serową
- Tortownicę lub blachę wyłóż papierem pergaminem i wypełnij naczynie surowym ciastem.
- Maliny umyj, opłucz i wymieszaj z niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Ten zabieg robi się po to, żeby owoce w trakcie pieczenia nie opadły na dno ciasta
- Dodaj do masy serowej i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 55 - 60 minut. Kiedy ciasto uzyska już złocisty kolor, wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki i pozwól ostygnąć ciastu. Letnie ciasto wyjmij z piekarnika i pozwól zupełnie ostygnąć sernikowi.
- Wyjmij z tortownicy, udekoruj malinami i listkami mięty.
Jak ja przygotowuję to pyszne ciasto, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i tradycyjne...
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz