wtorek, 30 września 2014

SERNIK Z MALINAMI


 

I przyszła pora na kolejną odsłonę sernika w Magdalenkowych Frykasach. Tym razem będzie to sernik nie byle jaki, bo z malinami :)
Niestety mój został już pożarty i zniknął w try-mi-ga, co jest dowodem na to, że był smakowity. Dlatego zapraszam do wypróbowania moje przepisu:)






SERNIK  WIEDEŃSKI  Z  MALINAMI    Składniki:
  • 8 jaj
  • 3/4 - 1,5 szklanki cukru pudru, w zależności od Twoich preferencji słodkościowych
  • 25 dag masła
  • 1 kg twarożku z "wiaderka" lub 2 krotnie zmielonego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek cytrynowy
  • około 25 dag malin
  • trochę mąki ziemniaczanej do obtoczenia malin
 przygotowanie
  1. Żółtka oddziel od białek i wymieszaj z połową cukru na jednolitą i puszystą masę. Białka na razie odstaw.
  2. Miękkie masło "rozpusz" i ukręć je z drugą połową cukru i twarożkiem również na puszystą masę.
  3. Obie masy, tę jajeczną i tę serową, połącz i cały czas kręcąc dodaj mąkę ziemniaczaną, kaszę manną, olejek zapachowy i proszek do pieczenia
  4. Białka ubij i do ubitych na sztywną pianę, powolutku dodawaj, cały czas mieszając bardzo delikatnie, acz stanowczo masę jajeczno-serową
  5. Tortownicę lub blachę wyłóż papierem pergaminem i wypełnij naczynie surowym ciastem.
  6. Maliny umyj, opłucz i wymieszaj z niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Ten zabieg robi się po to, żeby owoce w trakcie pieczenia nie opadły na dno ciasta
  7. Dodaj do masy serowej i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 55 - 60 minut. Kiedy ciasto uzyska już złocisty kolor, wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki i pozwól ostygnąć ciastu. Letnie ciasto wyjmij z piekarnika i pozwól zupełnie ostygnąć sernikowi.
  8. Wyjmij z tortownicy, udekoruj malinami i listkami mięty.
 Jak ja przygotowuję to pyszne ciasto, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i tradycyjne...

S m a c z n e g  o :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz