piątek, 26 września 2014

SAJGONKI / NEM SAJGOŃSKI ? NEMKI



 Dzisiaj wspólnie zaproponuję Ci zabawę w robienie, no właśnie i tu zaczyna być problem z nazewnictwo, co też dzisiaj będziemy robić. Danie to nazywane jest
1. sajgonki
2. nem
3. nem sajgoński
jedno jest pewne, jakby nie nazwać tych "zawiniątek" zawsze jednakowo wspaniale smakują.
Zapraszam:)




SAJGONKI
Składniki:
  • papier ryżowy
  • kilka grzybów mun
  • makaron ryżowy
  • 4 duże liście kapusty pekińskiej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • około 20 g kiełków fasoli mung
  • 50 ml sosu sojowego
  • 40 dag mięsa wieprzowego mielonego
  • 2 jaja
  • 1 litr oleju
przygotowanie
  1. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut
  2. Makaron  zalej wrzątkiem i gotuj około 4 minut
  3. Liście kapusty dokładnie umyj, osusz i pokrój w cieniutkie paseczki
  4. Marchewkę obierz, umyj i posiekaj również w cienkie paseczki, dodaj do kapusty
  5. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie paski, dodaj do kapusty i marchewki
  6. Dodaj kiełki fasoli i sos sojowy oraz mięso i jajka.Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj
  7. Makaron odcedź i pokrój w niewielkie paski dodaj do całości, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem
  8. Grzyby odcedź, pokrój w paski, dodaj do farszu i wymieszaj.
  9. Do miski o średnicy papieru ryżowego włóż płatek takowego, potrzymaj przez chwilę i wyłóż na blat / deskę. Na papier połóż farsz i zawiń.
  10. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i dobrze go podgrzej. Na gorącym tłuszczu powoli  układaj roladki i smaż na złocisty kolor. Usmażone wyłóż na ręcznik papierowy i podawaj z sosem słodko - kwaśnym
 Jak ja przygotowuję te chińskie naleśniki, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...


S m a c z n e g o :)