Dzisiaj wspólnie zaproponuję Ci zabawę w robienie, no właśnie i tu zaczyna być problem z nazewnictwo, co też dzisiaj będziemy robić. Danie to nazywane jest
1. sajgonki
2. nem
3. nem sajgoński
jedno jest pewne, jakby nie nazwać tych "zawiniątek" zawsze jednakowo wspaniale smakują.
Zapraszam:)
SAJGONKI
Składniki:
- papier ryżowy
- kilka grzybów mun
- makaron ryżowy
- 4 duże liście kapusty pekińskiej
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- około 20 g kiełków fasoli mung
- 50 ml sosu sojowego
- 40 dag mięsa wieprzowego mielonego
- 2 jaja
- 1 litr oleju
- Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut
- Makaron zalej wrzątkiem i gotuj około 4 minut
- Liście kapusty dokładnie umyj, osusz i pokrój w cieniutkie paseczki
- Marchewkę obierz, umyj i posiekaj również w cienkie paseczki, dodaj do kapusty
- Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie paski, dodaj do kapusty i marchewki
- Dodaj kiełki fasoli i sos sojowy oraz mięso i jajka.Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj
- Makaron odcedź i pokrój w niewielkie paski dodaj do całości, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem
- Grzyby odcedź, pokrój w paski, dodaj do farszu i wymieszaj.
- Do miski o średnicy papieru ryżowego włóż płatek takowego, potrzymaj przez chwilę i wyłóż na blat / deskę. Na papier połóż farsz i zawiń.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i dobrze go podgrzej. Na gorącym tłuszczu powoli układaj roladki i smaż na złocisty kolor. Usmażone wyłóż na ręcznik papierowy i podawaj z sosem słodko - kwaśnym
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz