piątek, 26 września 2014

SOS SŁODKO KWAŚNY






Dzisiaj zaproponuję Ci pyszny sos słodko - kwaśny, który wykorzystywać można nie tylko do dań chińskich, ale również pyszny jest do różnego rodzaju pieczeni z różnych mięs, jak i do kanapek. Prosty, smaczny, bez konserwantów, no i co najważniejsze własny. A wszystko to, co przygotujemy własnoręcznie smakuje podwójnie wspaniale. Zapraszam:)


















SOS  SŁODKO - KWAŚNY
Składniki:
  • 250 ml wody
  • 125 ml cukru
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • kilka ząbków czosnku - ilość wg uznania
  • 1 łyżeczka imbiru lub świeży imbir drobno posiekany
  • 125 ml octu jabłkowego lub octu ryżowego
  • sok z 1/2 cytryny można go zastąpić sokiem z limonki
  • 1/4 szklanki wody
  • około 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie papryczka chilli - ilość wg uznania
 przygotowanie
  1. Do naczynia, w którym będziesz gotować sos wlej wodę i cukier. Zamieszaj i gotuj tak długo, aż cukier się rozpuści
  2. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę
  3. Czosnek obierz i również posiekaj
  4. Paprykę i czosnek dodaj do wody z cukrem. Zamieszaj i dodaj imbir. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia
  5. Kiedy sos się zagotuje dodaj ocet
  6. Do szklanki z niewielką ilością wody dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Następnie powoli, cały czas mieszając sos, dolewaj rozcieńczoną mąkę. Zagotuj
  7. Jeżeli sos będzie za rzadki, dodaj jeszcze trochę mąki, jeżeli za gęsty, dodaj trochę wody.
  8. I to jest wersja łagodna tegoż sosu.
  9. Jeżeli wolisz pikantne potrawy, dodaj drobniutko posiekaną papryczkę chilli i zagotuj. Pamiętaj, żeby sosy podawać w dwóch różnych miseczkach, żeby nie było przy stole zaskoczenia, co do ostrości sosu.
 Jak ja przygotowuję ten pyszny sos, zapraszam Cię do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...


S m a c z n e g o:)