Dzisiaj zaproponuję Ci pyszny sos słodko - kwaśny, który wykorzystywać można nie tylko do dań chińskich, ale również pyszny jest do różnego rodzaju pieczeni z różnych mięs, jak i do kanapek. Prosty, smaczny, bez konserwantów, no i co najważniejsze własny. A wszystko to, co przygotujemy własnoręcznie smakuje podwójnie wspaniale. Zapraszam:)
SOS SŁODKO - KWAŚNY
Składniki:
- 250 ml wody
- 125 ml cukru
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- kilka ząbków czosnku - ilość wg uznania
- 1 łyżeczka imbiru lub świeży imbir drobno posiekany
- 125 ml octu jabłkowego lub octu ryżowego
- sok z 1/2 cytryny można go zastąpić sokiem z limonki
- 1/4 szklanki wody
- około 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie papryczka chilli - ilość wg uznania
- Do naczynia, w którym będziesz gotować sos wlej wodę i cukier. Zamieszaj i gotuj tak długo, aż cukier się rozpuści
- Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę
- Czosnek obierz i również posiekaj
- Paprykę i czosnek dodaj do wody z cukrem. Zamieszaj i dodaj imbir. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia
- Kiedy sos się zagotuje dodaj ocet
- Do szklanki z niewielką ilością wody dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Następnie powoli, cały czas mieszając sos, dolewaj rozcieńczoną mąkę. Zagotuj
- Jeżeli sos będzie za rzadki, dodaj jeszcze trochę mąki, jeżeli za gęsty, dodaj trochę wody.
- I to jest wersja łagodna tegoż sosu.
- Jeżeli wolisz pikantne potrawy, dodaj drobniutko posiekaną papryczkę chilli i zagotuj. Pamiętaj, żeby sosy podawać w dwóch różnych miseczkach, żeby nie było przy stole zaskoczenia, co do ostrości sosu.
S m a c z n e g o:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz