Boeuf Strogonow to danie, które często robi moja Mama. Uwielbia to danie mój Synek i zawsze, kiedy jesteśmy u moich Rodziców, prosi Babcię o przyrządzenie tej pychoty. Dlatego postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem na Boeuf Strogonow a la Ala, czyli a la moja Mateczka.
Zapraszam:)
BOEUF STROGONOW
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 kg wołowiny, najlepsza byłaby polędwica, ale kogo na nią stać?, w związku z powyższym ja posiłkuję się antrykotem, który jest delikatny
- kilka ziaren jałowca
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 3-4 listki laurowe
- 1/2 kg pieczarek
- sól i pieprz
- tymianek
- oregano
- bazylia
- chilli
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę średniej wielkości.
- Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę o boku 1 cm.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i wrzuć cebulę. Kiedy cebula zacznie się "szklić" wrzuć pokrojone papryki. Wymieszaj i smaż intensywnie, ale krótko, żeby jarzyny były al dente
- Podsmażone warzywa przecedź, a sos / tłuszcz wlej ponownie na patelnię.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku 1 cm i wrzuć na sos / tłuszcz po jarzynach i intensywnie podsmaż
- Kiedy mięso będzie już pół-miękkie, dodaj ziele angielskie, jałowiec i liść bobkowy. Dokładnie wymieszaj i gotuj, aż mięso będzie miękkie
- W osobnym garnku rozgrzej trochę oleju i podsmaż na nim umyte i osuszone pieczarki, pokrojone w niewielkie kawałki. Delikatnie je obsmaż i dodaj do nich papryki z cebulą.
- Kiedy mięso będzie już całkiem miękkie, dodaj do niego podsmażone jarzyny. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem oraz dodaj po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii i chilli - ilość wg uznania
- To danie jest najlepsze na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki przejdą swoim smakiem.
domowe bułeczki / bagietka
Jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i tradycyjne...
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz