czwartek, 25 września 2014

BOEUF STROGONOW


 Boeuf Strogonow to danie, które często robi moja Mama. Uwielbia to danie mój Synek i zawsze, kiedy jesteśmy u moich Rodziców, prosi Babcię o przyrządzenie tej pychoty. Dlatego postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem na Boeuf Strogonow a la Ala, czyli a la moja Mateczka.
Zapraszam:)


















BOEUF  STROGONOW
Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 kg wołowiny, najlepsza byłaby polędwica, ale kogo na nią stać?, w związku z powyższym ja posiłkuję się antrykotem, który jest delikatny 
  • kilka ziaren jałowca
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 1/2 kg pieczarek
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • oregano
  • bazylia
  • chilli
 przygotowanie
  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę średniej wielkości.
  2. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę o boku 1 cm.
  3. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i wrzuć cebulę. Kiedy cebula zacznie się "szklić" wrzuć pokrojone papryki. Wymieszaj i smaż intensywnie, ale krótko, żeby jarzyny były al dente
  4. Podsmażone warzywa przecedź, a sos / tłuszcz wlej ponownie na patelnię.
  5. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku 1 cm i wrzuć na sos / tłuszcz po jarzynach i intensywnie podsmaż 
  6. Kiedy mięso będzie już pół-miękkie, dodaj ziele angielskie, jałowiec i liść bobkowy. Dokładnie wymieszaj i gotuj, aż mięso będzie miękkie
  7. W osobnym garnku rozgrzej trochę oleju i podsmaż na nim umyte i osuszone pieczarki, pokrojone w niewielkie kawałki. Delikatnie je obsmaż i dodaj do nich papryki z cebulą.
  8. Kiedy mięso będzie już całkiem miękkie, dodaj do niego podsmażone jarzyny. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem oraz dodaj po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii i chilli - ilość wg uznania
  9. To danie jest najlepsze na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki przejdą swoim smakiem.
Wspaniale wyśmienite to danie jest, kiedy podamy do niego świeże pieczywo, czyli...

domowe bułeczki / bagietka 






Jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i tradycyjne...

S m a c z n e g o :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz