środa, 3 września 2014

KALAREPKA FASZEROWANA


Wspaniałe danie, sycące, atrakcyjnie wyglądające i pyszne.
 Zachęcam zapraszam iii...DO ROBOTY !






KALAREPKA FASZEROWANA
(4 porcje)
Składniki:
  • 4 dorodne kalarepki 
  • 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • papryka słodka - ilość wg uznania
  • 6 plastrów boczku
  •  250 ml bulionu lub rosołu
  • 50 ml wina białego wytrawnego
 przygotowanie
  1. Kalarepki obierz i obgotuj je w osolonej wodzie około 20 - 30 minut, w zależności od wielkości. Ugotowane wyjmij na talerz, niech ostygnął
  2. Do miski wrzuć mięso, cebulę, jajko, dobrze odciśniętą z wody bułkę kajzerkę, natkę pietruszki, paprykę słodką, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj
  3. Przestudzonym kalarepkom odetnij "kapelutki" i łyżeczką "wydryluj" tak, żeby ścianki miały około 0.5 - 1 cm. Środki kalarepki posiekaj (ja wykorzystałam środki z 2 szt.) i wrzuć do farszu. Reszty środków nie wyrzucaj ! 
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem
  5. Kalarepki nafaszeruj mięsem, otul plastrem boczku, który przypnij wykałaczką, przykryj kapelutkiem i umieść w naczyniu żaroodpornym.
  6. Całe to towarzystwo kalarepkowe podlej bulionem / rosołem i winem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut.
 PRODUKCJA UBOCZNA Z POZOSTAŁYCH SKŁADNIKÓW
  1. Resztki kalarepki ułóż na półmisku i polej masłem stopionym z bułką tartą.
  2. Resztki farszu uformuj w kotlety mielone i usmaż.


W ten sposób masz dodatkowy obiad gotowy, a i poczucie, że nic się nie zmarnowało i nie zostało wyrzucone też jest ważne.

Jak ja przygotowuję ten pyszny posiłek - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i tradycyjnie...


S m a c z n e g o:)