Wspaniałe danie, sycące, atrakcyjnie wyglądające i pyszne.
Zachęcam zapraszam iii...DO ROBOTY !
KALAREPKA FASZEROWANA
(4 porcje)
Składniki:
- 4 dorodne kalarepki
- 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- papryka słodka - ilość wg uznania
- 6 plastrów boczku
- 250 ml bulionu lub rosołu
- 50 ml wina białego wytrawnego
- Kalarepki obierz i obgotuj je w osolonej wodzie około 20 - 30 minut, w zależności od wielkości. Ugotowane wyjmij na talerz, niech ostygnął
- Do miski wrzuć mięso, cebulę, jajko, dobrze odciśniętą z wody bułkę kajzerkę, natkę pietruszki, paprykę słodką, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj
- Przestudzonym kalarepkom odetnij "kapelutki" i łyżeczką "wydryluj" tak, żeby ścianki miały około 0.5 - 1 cm. Środki kalarepki posiekaj (ja wykorzystałam środki z 2 szt.) i wrzuć do farszu. Reszty środków nie wyrzucaj !
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem
- Kalarepki nafaszeruj mięsem, otul plastrem boczku, który przypnij wykałaczką, przykryj kapelutkiem i umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Całe to towarzystwo kalarepkowe podlej bulionem / rosołem i winem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut.
- Resztki kalarepki ułóż na półmisku i polej masłem stopionym z bułką tartą.
- Resztki farszu uformuj w kotlety mielone i usmaż.
W ten sposób masz dodatkowy obiad gotowy, a i poczucie, że nic się nie zmarnowało i nie zostało wyrzucone też jest ważne.
Jak ja przygotowuję ten pyszny posiłek - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i tradycyjnie...
S m a c z n e g o:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz