Upały dokuczają nam, ale to lubimy. Lubimy również jeść delikatne i niezbyt ciężko strawne potrawy i dzisiaj właśnie taką potrawę proponuję Ci i zachęcam do nafaszerowania tej pysznej cukinii razem ze mną:)
CUKINIA FASZEROWANA SZPINAKIEM
Składniki:
- 4 dorodne cukinie
- 4 plastry boczku
- 1 paczka świeżego lub mrożonego szpinaku
- 4 łyżki starej mozarelli
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- pieprz i sól do smaku
- 1 szklanka Bulionu lub Rosołu
- trochę białego wytrawnego wina
- Cukinie dokładnie umyj i osusz, odetnij końcówkę i przekrój wzdłuż na połowę i wydrąż środek tworząc łódeczki. Środki drobno posiekaj.
- Jeżeli używasz szpinaku świeżego - umyj go dokładnie, osusz i posiekaj. Jeżeli mrożonego - odmroź i odcedź z nadmiaru wody.
- Do posiekanego szpinaku dodaj posiekane "środki" z cukinii, ser, bułkę tartą, jajko i czosnek oraz olej. Dokładnie wymieszaj.
- Teraz przyszła pora na doprawienie farszu solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Przygotowane "łódeczki z cukinii wypełnij szpinakowym farszem, złóż tworząc pełne cukinie, otul plastrem boczku i zepnij wykałaczką.
- Tak przygotowane warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz zapiekać to pyszne danie.
- Podlej Bulionem lub Rosołem oraz winem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut.
- Jeżeli nie masz piekarnika, duś pod przykryciem na wolnym ogniu też 40 minut.
Ziemniaki z twarożkiem selerowym
Jeżeli chcesz zobaczyć, jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc, tradycyjnie miłego odbioru i...
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz