poniedziałek, 14 lipca 2014

CUKINIA FASZEROWANA SZPINAKIEM




Upały dokuczają nam, ale to lubimy. Lubimy również jeść delikatne i niezbyt ciężko strawne potrawy i dzisiaj właśnie taką potrawę proponuję Ci i zachęcam do nafaszerowania tej pysznej cukinii razem ze mną:) 




 

CUKINIA FASZEROWANA SZPINAKIEM

Składniki:
  • 4 dorodne cukinie
  • 4 plastry boczku
  • 1 paczka świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 4 łyżki starej mozarelli
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 szklanka  Bulionu  lub   Rosołu
  • trochę białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
  1. Cukinie dokładnie umyj i osusz, odetnij końcówkę i przekrój wzdłuż na połowę i wydrąż środek tworząc łódeczki. Środki drobno posiekaj.
  2. Jeżeli używasz szpinaku świeżego - umyj go dokładnie, osusz i posiekaj. Jeżeli mrożonego - odmroź i odcedź z nadmiaru wody.
  3. Do posiekanego szpinaku dodaj posiekane "środki" z cukinii, ser, bułkę tartą, jajko i czosnek oraz olej. Dokładnie wymieszaj.
  4. Teraz przyszła pora na doprawienie farszu solą i pieprzem. Wymieszaj.
  5. Przygotowane "łódeczki z cukinii wypełnij szpinakowym farszem, złóż tworząc pełne cukinie, otul plastrem boczku i zepnij wykałaczką. 
  6. Tak przygotowane warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz zapiekać to pyszne danie.
  7. Podlej  Bulionem  lub  Rosołem  oraz winem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury  180 stopni przez około 40 minut.
  8. Jeżeli nie masz piekarnika, duś pod przykryciem na wolnym ogniu też 40 minut.
Cukinie wyśmienicie smakują z :

Ziemniaki z twarożkiem selerowym 






Jeżeli chcesz zobaczyć, jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc, tradycyjnie miłego odbioru i...


S m a c z n e g o :)