Lato w pełni i trzeba korzystać ze świeżych owoców do woli. Jak to mawia moja Mama, trzeba zrobić sobie zapasy w brzuszkach na zimę. Dlatego dzisiaj zaproponuję Ci kolejną tartę owocową. Mało ciasta dużo owoców. Pycha !
TARTA JAGODOWA Z MALINAMI
Składniki:
ciasto
- 15 dag mąki tortowej
- 10 dag masła
- 2 łyżki stołowe cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka stołowa lodowatej wody
- Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj schłodzone masło. Połącz oba składniki krojąc nożem.
- Dodaj cukier, sól, wszystko połącz.
- Zrób "krater" i wbij żółtko. Łącz nadal nożem.
- Zrób następny krater i wlej wodę. Dalej krój ciasto nożem.
- Kiedy zauważysz, że składniki zaczynają łączyć się delikatnie nie ogrzewając ciasta, wyrabiaj je rękami.
- Kiedy uzyskasz już jednolitą, gładką masę, utwórz kulę zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut.
- Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy wysypanej małą ilością mąki.
- Rozwałkowanym ciastem wyłóż formę wysmarowaną masłem.
- Ciasto wyłóż papierem pergaminem i wysyp fasolę, dla obciążenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 15 minut.
- Po 15 minutach wyjmij formę z ciastem, zdejmij "obciążenie" z papierem i wstaw na kolejne 15 minut.
krem
- starta skórka z jednej cytryny
- 750 ml mleka
- 2 żółtka
- 5 dag cukru
- 3 dag mąki
- 1 łyżka stołowa dowolnego likieru lub porto
- Cytrynę dokładnie umyj, sparz wrzącą wodą i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach.
- Do rondelka wlej mleko, do niego wsyp startą skórkę z cytryny. Zagotuj.
- Żółtka z cukrem i mąką zmiksuj na jednolitą i puszystą masę i cały czas mieszając dolewaj, cieniutką stróżką, ugotowane mleko. Dolewaj bardzo powoli, mieszając, żeby żółtka nie ugotowały się. Tak przygotowaną masę wlej do rondla i cały czas mieszając podgrzewaj do zgęstnienia.
- Do zimnego kremu dodaj alkohol.
Składniki:
- ok. 1/2 kg jagód
- 1 opakowanie malin (ale owoce mogą być dowolne)
- galaretka o dowolnym smaku rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody
- śmietana 36 %
- Na ostudzoną tartę wylej zimny krem.
- Owoce umyj i osusz, wysyp na krem
- Kiedy galaretka zacznie tężeć, delikatnie wylej na owoce.
- Możesz jeszcze udekorować bitą śmietaną
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz