piątek, 18 lipca 2014

TARTA JAGODOWA Z MALINAMI



Lato w pełni i trzeba korzystać ze świeżych owoców do woli. Jak to mawia moja Mama, trzeba zrobić sobie zapasy w brzuszkach na zimę. Dlatego dzisiaj zaproponuję Ci kolejną tartę owocową. Mało ciasta dużo owoców. Pycha ! 















TARTA JAGODOWA Z MALINAMI

Składniki:

ciasto
  • 15 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka stołowa lodowatej wody
  1.  Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj schłodzone masło. Połącz oba składniki krojąc nożem.
  2. Dodaj cukier, sól, wszystko połącz.
  3. Zrób "krater" i wbij żółtko. Łącz nadal nożem.
  4. Zrób następny krater i wlej wodę. Dalej krój ciasto nożem.
  5. Kiedy zauważysz, że składniki zaczynają łączyć się delikatnie nie ogrzewając ciasta, wyrabiaj je rękami.
  6. Kiedy uzyskasz już jednolitą, gładką masę, utwórz kulę zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut.
  7. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy wysypanej małą ilością mąki.
  8. Rozwałkowanym ciastem wyłóż formę wysmarowaną masłem.
  9. Ciasto wyłóż papierem pergaminem i wysyp fasolę, dla obciążenia.
  10. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 15 minut.
  11. Po 15 minutach wyjmij formę z ciastem, zdejmij "obciążenie" z papierem i wstaw na kolejne 15 minut.

 krem
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 750 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru
  • 3 dag mąki
  • 1 łyżka stołowa dowolnego likieru lub porto
 przygotowanie

  1. Cytrynę dokładnie umyj, sparz wrzącą wodą i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach.
  2. Do rondelka wlej mleko, do niego wsyp startą skórkę z cytryny. Zagotuj.
  3. Żółtka z cukrem i mąką zmiksuj na jednolitą i puszystą masę i cały czas mieszając dolewaj, cieniutką stróżką, ugotowane mleko. Dolewaj bardzo powoli, mieszając, żeby żółtka nie ugotowały się. Tak przygotowaną masę wlej do rondla i cały czas mieszając podgrzewaj do zgęstnienia.
  4. Do zimnego kremu dodaj alkohol.
dekoracja
Składniki:

  • ok. 1/2 kg jagód
  • 1 opakowanie malin (ale owoce mogą być dowolne)
  • galaretka o dowolnym smaku rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody
  • śmietana 36 %
prace wykończeniowe
  1. Na ostudzoną tartę wylej zimny krem.
  2. Owoce umyj i osusz, wysyp na krem
  3. Kiedy galaretka zacznie tężeć, delikatnie wylej na owoce.
  4. Możesz jeszcze udekorować bitą śmietaną
 Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę pyszną tartę, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc tradycyjnie miłego odbioru i...

S m a c z n e g o :)