piątek, 25 lipca 2014

PLACEK W WIŚNIAMI





 Sezon wiśniowy w pełni i dlatego zaproponuję Ci pyszny placek właśnie z tymi owocami. Placek jest nie tylko pyszny, ale i niezawodny, zawsze się sprawdza, zawsze wychodzi i zawsze smakuje jednakowo, czyli wspaniale. Ten placek będzie wyjątkowy, ponieważ polewa na nim będzie czekoladowo - wiśniowa, moja "ubulona", jak mawiały moje Dzieci.
Zapraszam, bo warto chociaż raz spróbować tych pyszności wg przepisu mojej Kochanej Babci, a jak wiadomo przepisy naszych Babć są najlepsze nie tylko dlatego, że są smaczne, ale również dlatego, że Babcie rozpieszczały nas do niebotycznych rozmiarów właśnie takimi smakołykami. Każdy z nas ma taką babciną, ulubioną potrawę, PRAWDAŻ ? I choć Babć, często nie ma już wśród nas, to wspomnienia tkwią w nas bardzo głęboko. 
No, ale dość już tej pisaniny, bo ślinka mi cieknie na samo wspomnienie, jaki ten placek jest pyszny. Skończę pisać i idę do kuchni upiec mojej Rodzince i sobie jeszcze raz takie ciacho !








PLACEK Z WIŚNIAMI
Składniki:
  • około 1 kg wiśni bez pestek
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 250 g masła
  • szklanka mąki krupczatki
  • 1 proszek do pieczenia
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny
przygotowanie 
  1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i do niej dodać miękkie masło. Utrzeć bardzo dokładnie.
  2. Mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko i cały czas mieszając dodawaj powoli do masy jajeczno-cukrowo-maślanej.
  3. Dodaj, cały czas mieszając mąkę ziemniaczaną i kręć tak długo, aż masa będzie pięknie puszysta, przypominająca krem dobrej jakości.
  4. Przełóż ciasto do formy i ułóż na wierzchu wiśnie, uprzednio umyte, osuszone i wydrylowane.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni, a 55 minut, do suchego patyczka.
POLEWA
Składniki:
  • 12,5 dag masła
  • 7 łyżeczek soku z wiśni
  • 7 czubatych łyżeczek cukru kryształu
  • 3 czubate łyżki kakao
przygotowanie
  1. Do rondelka wrzuć wszystkie składniki polewy i na wolnym ogniu rozpuść do uzyskania jednolitej masy.
  2. Odstaw do wystygnięcia
PRACE KOŃCOWE

Upieczony placek wyjmij z piekarnika i studź odwrócony do "góry nogami".
Kiedy ciasto ostygnie - polej schłodzoną polewą i ułóż na wierzchu wiśnie.

Jak chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję ten pyszny deser - zapraszam do obejrzenia materiału video, życząc miłego i smakowitego odbioru oraz...

S m a c z n e g o :)