Mamy lato w pełni i apetyty nie dopisują nam jeżeli chodzi potrawy ciężko strawne, dlatego dzisiaj zaproponuję Ci danie, które może być daniem samo w sobie, ale również rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb czy grilla. Serdecznie zapraszam do wykonania razem ze mną tej efektownie wyglądającej potrawy :)
ZIEMNIAKI Z TWAROŻKIEM SELEROWYM
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- 50 dag chudego twarożku
- 10 dag selera naciowego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka stołowa mleka
- pęczek cebulki dymki / szczypiorku
- 3 - 4 pomidory
- Ziemniaki umyj oczyść i ugotuj w osolonej wodzie dodając do nich pęczek natki pietruszki lub koperku, dla urozmaicenia smaku.
- Seler umyj, oddziel listki - do dekoracji, a łodygę pokrój w drobniutką kostkę
- Twarożek przełóż do miski, dodaj 150 ml jogurtu naturalnego i 1 łyżkę mleka. Zmiksuj na jednolitą, puszystą masę.
- Szczypiorek / dymkę (ale tylko zieloną jej część) i koperek dokładnie umyj osusz i drobno posiekaj. Dodaj do masy serowej również pokrojony seler i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Ugotowane ziemniaki odcedź i wyłóż na talerz tworząc okrąg.
- Na środek wyłóż sos twarogowy.
- Pomiędzy ziemniaki, a twarożek ułóż, w kształcie miski, wokół pomidory pokrojone w plastry, na nich ułóż plastry dymki.
- Całość przyozdób grubo zmielonym pieprzem i listkami selera naciowego.
Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja robię ten efektowny talerz, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz