piątek, 11 lipca 2014

ZIEMNIAKI Z TWAROGIEM SELEROWYM


Mamy lato w pełni i apetyty nie dopisują nam jeżeli chodzi potrawy ciężko strawne, dlatego dzisiaj zaproponuję Ci danie, które może być daniem samo w sobie, ale również rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb czy grilla. Serdecznie zapraszam do wykonania razem ze mną tej efektownie wyglądającej potrawy :) 



 
ZIEMNIAKI Z TWAROŻKIEM SELEROWYM
Składniki:
  • około 1 kg ziemniaków
  • pęczek natki pietruszki 
  • pęczek koperku
  • 50 dag chudego twarożku
  • 10 dag selera naciowego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka stołowa mleka
  • pęczek cebulki dymki / szczypiorku
  • 3 - 4 pomidory
Przygotowanie
  1. Ziemniaki umyj oczyść i ugotuj w osolonej wodzie dodając do nich pęczek natki pietruszki lub koperku, dla urozmaicenia smaku.
  2. Seler umyj, oddziel listki - do dekoracji, a łodygę pokrój w drobniutką kostkę
  3. Twarożek przełóż do miski, dodaj 150 ml jogurtu naturalnego i 1 łyżkę mleka. Zmiksuj na jednolitą, puszystą masę.
  4. Szczypiorek / dymkę (ale tylko zieloną jej część) i koperek dokładnie umyj osusz i drobno posiekaj. Dodaj do masy serowej również pokrojony seler i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Ugotowane ziemniaki odcedź i wyłóż na talerz tworząc okrąg.
  7. Na środek wyłóż sos twarogowy.
  8. Pomiędzy ziemniaki, a  twarożek ułóż, w kształcie miski, wokół pomidory pokrojone w plastry, na nich ułóż plastry dymki.
  9. Całość przyozdób grubo zmielonym pieprzem i listkami selera naciowego.

Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja robię ten efektowny talerz, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...

S m a c z n e g o :)