Lato w pełni i dlatego trzeba wykorzystywać daru Matki Ziemi w pełni, dlatego zapraszam Cię do przygotowania razem ze mną tej pysznej zapiekanej potrawy ze szparagami w roli głównej :)
ZAPIEKANE SZPARAGI W NALEŚNIKACH
(przepis na 8 naleśników)
Składniki :
- 1 kg szparagów
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 8 szt. Naleśniki
- masło
- 8 plastrów szynki
- 2 pomidory
- 2 łyżki gęstej śmietany
- około 10 dag mozarelli
- Szparagi dokładnie umyj, usuń zdrewniałe końcówki.
- Włóż do garnka z osoloną wrzącą wodą, dodaj masło i cukier. Gotuj : 1. szparagi białe - 20 minut, 2. szparagi zielone - 15 minut
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem
- Na każdy naleśnik połóż płat szynki i 3 - 4 szparagi. Zawiń i tak przygotowaną roladkę ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Posyp naleśniki serem żółtym
- Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i posyp wierzch zapiekanki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.
Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę pyszną potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc przyjemnego odbioru i...
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz