wtorek, 8 lipca 2014

ZAPIEKANE SZPARAGI W NALEŚNIKACH


Lato w pełni i dlatego trzeba wykorzystywać daru Matki Ziemi w pełni, dlatego zapraszam Cię do przygotowania razem ze mną tej pysznej zapiekanej potrawy ze szparagami w roli głównej :)



ZAPIEKANE  SZPARAGI  W  NALEŚNIKACH
(przepis na 8 naleśników)

Składniki :
  • 1 kg szparagów
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 szt. Naleśniki
  • masło
  • 8 plastrów szynki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • około 10 dag mozarelli
 Przygotowanie
  1. Szparagi dokładnie umyj, usuń zdrewniałe końcówki.
  2. Włóż do garnka z osoloną wrzącą wodą, dodaj masło i cukier.    Gotuj : 1. szparagi białe - 20 minut, 2. szparagi zielone - 15 minut 
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem
  4. Na każdy naleśnik połóż płat szynki i 3 - 4 szparagi. Zawiń i tak przygotowaną roladkę ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  5. Posyp naleśniki serem żółtym
  6. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i posyp wierzch zapiekanki.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.
 Jeżeli podasz to pyszne danie ze schłodzonym białym wytrawnym winem - romantyczna kolacja będzie smakowita i udana, wszak szparagi to afrodyzjaki.

Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę pyszną potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc przyjemnego odbioru i...

S m a c z n e g o :)