piątek, 4 lipca 2014

TARTA FRANCUSKA Z WARZYWAMI


 Pięknie wyglądająca i jeszcze lepiej smakująca wyśmienita tarta francuska. Znakomite danie na późną wiosnę i wczesne lato, zagości dzisiaj w mojej kuchni i mam nadzieję, że niebawem w Twoje kuchni również !
Serdecznie Cię zapraszam do wykonania razem ze mną tej pysznej potrawy:)




TARTA FRANCUSKA Z WARZYWAMI 

Składniki:

ciasto
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek stołowych wody 
przygotowanie ciasta
  1. Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj schłodzone masło. Łącz składniki nożem. Dodaj wodę i sól, dalej krój nożem
  2. Kiedy składniki zaczną się łączyć - delikatnie rękami wyrabiaj ciasto, ale tak, żeby go zbytnio nie ogrzać.
  3. Gładką kulę z ciasta owiń folią spożywczą wstaw do lodówki na około 30 minut.

farsz 
  • olej lub oliwa z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 dag papryki mieszanej
  • 6 jaj
  • 10 dag żółtego startego sera (gatunek wg uznania)
  • 5 średnich pomidorów (50 - 70 dag)
  • pęczek bazylii
  • 1 łyżka rozmarynu lub tymianku (albo jedno i drugie)
  • sól i pieprz
przygotowanie farszy
  1. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej lub oliwę z oliwek.
  2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
  3. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Wrzuć na zeszkloną cebulę z czosnkiem. Delikatnie podsmażając mieszaj. Papryka ma być półtwarda. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Do miski wbij jaja i dokładnie je rozbełtaj
  5. Dodaj ser żółty  i znowu wymieszaj.
  6. Pomidory umyj i pokrój w kostkę o boku około 1 cm i dodaj do masy jajeczno-serowej. Wymieszaj.
  7. Bazylię umyj, osusz i drobno posiekaj.
  8. Zioła wrzuć do "jajecznicy". dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
uformowanie tarty
  1. Na stolnicę wysyp trochę mąki i rozwałkuj ciasto. Placek powinien być takiej wielkości, jakiej wielkości jest naczynie, w którym będziesz zapiekać tartę uwzględniając również boki tarty.
  2. Na uformowane ciast w naczyniu wyłóż wystudzoną, podsmażoną paprykę, wyrównaj i zalej to zalewą jajeczną równo rozprowadzając.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na  45 minut.
  4. Po tym czasie wyłóż na wierzch upieczonej tarty ser żółty i zapiekaj w piekarniku jeszcze około 5 minut, żeby ser się stopił.
Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę tartę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc tradycyjnie miłego odbioru i...

S m a c z n e g o :)