Pięknie wyglądająca i jeszcze lepiej smakująca wyśmienita tarta francuska. Znakomite danie na późną wiosnę i wczesne lato, zagości dzisiaj w mojej kuchni i mam nadzieję, że niebawem w Twoje kuchni również !
Serdecznie Cię zapraszam do wykonania razem ze mną tej pysznej potrawy:)
TARTA FRANCUSKA Z WARZYWAMI
Składniki:
ciasto
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżek stołowych wody
- Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj schłodzone masło. Łącz składniki nożem. Dodaj wodę i sól, dalej krój nożem
- Kiedy składniki zaczną się łączyć - delikatnie rękami wyrabiaj ciasto, ale tak, żeby go zbytnio nie ogrzać.
- Gładką kulę z ciasta owiń folią spożywczą wstaw do lodówki na około 30 minut.
farsz
- olej lub oliwa z oliwek
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 50 dag papryki mieszanej
- 6 jaj
- 10 dag żółtego startego sera (gatunek wg uznania)
- 5 średnich pomidorów (50 - 70 dag)
- pęczek bazylii
- 1 łyżka rozmarynu lub tymianku (albo jedno i drugie)
- sól i pieprz
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej lub oliwę z oliwek.
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Wrzuć na zeszkloną cebulę z czosnkiem. Delikatnie podsmażając mieszaj. Papryka ma być półtwarda. Odstaw do wystygnięcia.
- Do miski wbij jaja i dokładnie je rozbełtaj
- Dodaj ser żółty i znowu wymieszaj.
- Pomidory umyj i pokrój w kostkę o boku około 1 cm i dodaj do masy jajeczno-serowej. Wymieszaj.
- Bazylię umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Zioła wrzuć do "jajecznicy". dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Na stolnicę wysyp trochę mąki i rozwałkuj ciasto. Placek powinien być takiej wielkości, jakiej wielkości jest naczynie, w którym będziesz zapiekać tartę uwzględniając również boki tarty.
- Na uformowane ciast w naczyniu wyłóż wystudzoną, podsmażoną paprykę, wyrównaj i zalej to zalewą jajeczną równo rozprowadzając.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 45 minut.
- Po tym czasie wyłóż na wierzch upieczonej tarty ser żółty i zapiekaj w piekarniku jeszcze około 5 minut, żeby ser się stopił.
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz