Medaliony ryżowe, bo na nich dzisiaj się skupię, są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Serdecznie zapraszam, bo warto się nimi, tymi medalionami, zainteresować:)))
MEDALIONY RYŻOWE
(przepis na około 9 medalionów)
Składniki:
- 8 dag masła
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka curry
- 250 g ryżu
- 0,5 litra bulion / rosół
- około 7 dag boczku wędzonego
- 1 jajko
- około 10 dag sera żółtego
- sól i pieprz
- 1 pomidor (wg uznania)
- Na patelni stop masło i wrzuć cebulę drobniutko posiekaną
- Do zeszklonej cebuli dodaj curry, wymieszaj i dodaj ryż.
- Całość zalej bulion / rosół i mieszając doprowadź do wrzenia. Kiedy już się zagotuje gotuj, co jakiś czas mieszając na małym ogniu przez 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.
- Boczek pokrój w cienkie paseczki. Podsmaż na patelni
- Jajko rozbełtaj i dodaj do niego około 5 dag startego żółtego sera. Dokładnie wymieszaj i jeżeli ryż jest mało wyrazisty dopraw, proszę, solą i pieprzem. Dodaj do ryżu i całość dokładnie wymieszaj.
- Z tak uzyskanego "ciasta" ryżowego uformuj kotlety (mnie wyszło 9 szt.) i podsmaż z obu stron na reszcie masła, tak, żeby medaliony uzyskały złoty kolor i miały lekko chrupiącą skórkę
- Tak usmażone wyłóż do naczynia żaroodpornego, na każdym połóż plaster pomidora i kilka wiórków podsmażonego boczku. Każdy kotlet przykryj kilkoma cieniutkimi plasterkami sera żółtego
- Tak przygotowane medaliony wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut, aż ser się stopi i będzie słoty i kruchy.
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz