wtorek, 17 czerwca 2014

MEDALIONY RYŻOWE


Dzisiaj zapraszam na "bombę kaloryczną" ale jakże wyśmienicie wspaniałą.
Medaliony ryżowe, bo na nich dzisiaj się skupię, są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Serdecznie zapraszam, bo warto się nimi, tymi medalionami, zainteresować:)))


MEDALIONY RYŻOWE
(przepis na około 9 medalionów)

Składniki:
  • 8 dag masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • 250 g ryżu
  • 0,5 litra bulion / rosół
  • około 7 dag boczku wędzonego
  • 1 jajko
  • około 10 dag sera żółtego
  • sól i pieprz
  • 1 pomidor (wg uznania)
 Przygotowanie
  1. Na patelni stop masło i wrzuć cebulę drobniutko posiekaną
  2. Do zeszklonej cebuli dodaj curry, wymieszaj i dodaj ryż.
  3. Całość zalej bulionrosół i mieszając doprowadź do wrzenia. Kiedy już się zagotuje gotuj, co jakiś czas mieszając na małym ogniu przez 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.
  4. Boczek pokrój w cienkie paseczki. Podsmaż na patelni
  5. Jajko rozbełtaj i dodaj do niego około 5 dag startego żółtego sera. Dokładnie wymieszaj i jeżeli ryż jest mało wyrazisty dopraw, proszę, solą i pieprzem. Dodaj do ryżu i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Z tak uzyskanego "ciasta" ryżowego uformuj kotlety (mnie wyszło 9 szt.) i podsmaż z obu stron na reszcie masła, tak, żeby medaliony uzyskały złoty kolor i miały lekko chrupiącą skórkę
  7. Tak usmażone wyłóż do naczynia żaroodpornego, na każdym połóż plaster pomidora i kilka wiórków podsmażonego boczku. Każdy kotlet przykryj kilkoma cieniutkimi plasterkami sera żółtego
  8. Tak przygotowane medaliony wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut, aż ser się stopi i będzie słoty i kruchy.
 Jak ja przygotowuję to pyszne danie - zapraszam do obejrzenia materiału video, życząc tradycyjnie miłego odbioru i oczywiście...


S m a c z n e g o :)