wtorek, 24 czerwca 2014

TARTA TRUSKAWKOWA


 Wszyscy lubimy tarty, te słodkie i te wytrawne, te sezonowe i te przedłużające lato z owoców mrożonych. Te jesienne i te wiosenne, dlatego dzisiaj postanowiłam zainteresować Cię tartą truskawkową z nadzieją, że mój sposób wyda Ci się smaczny :) Zapraszam !


 
 
TARTA TRUSKAWKOWA

Składniki:
ciasto:
  •  20 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • starta skórka z cytryny
  • 9 dag masła schłodzonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stołowe porto
  1. W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier i sól
  2. Cytrynę dokładnie umyj, sparz wrzącą wodą i zetrzyj na tarce. Dodaj do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wysyp na stolnicę.
  3. Dodaj masło i nożem krojąc masło, staraj się je połączyć z mąką.
  4. Dodaj rozbełtane jajko. Połącz krojąc nożem, a następnie dodaj porto i nadal staraj się nożem połączyć wszystkie te składniki.
  5. Kiedy zauważysz, że składniki ciasta zaczynają się łączy, w ruch muszą iść łapki, które ruchami energicznymi, nieogrzewającymi ciasto stworzą jednolitą kulę.
  6. Uformowane ciasto włóż do folii spożywczej lub woreczka i włóż do lodówki na 30 minut.
  7. Po 30 minutach wyjmuj z lodówki i folii. Rozwałkuj na blacie delikatnie oprószonym mąką. Wyłóż tortownicę lub tartownicę niezapominając o wyłożeniu brzegów. Na wierzch ciasta połóż papier pergamin, obciąż go fasolą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 30 minut.

krem:
  • 310 ml mleka
  • 2 żółtka dużych jajek
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • olejek zapachowy waniliowy lub sok z 1/2 cytryny
  1. Rondelek wypłucz zimną wodą i wlej mleko. Zagotuj
  2. W misce dokładnie wymieszaj do uzyskania białej masy żółtka z cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj.
  3. Do jednolitej masy, malutką stróżką wlewaj, cały czas mieszając, gorące mleko.
  4. Jednolity płyn wlej do rondla i zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.
  5. Kiedy wystygnie dodaj swój ulubiony aromat do ciast, polecam waniliowy lub, idąc moim tropem, dodaj sok z cytryn.
dodatkowo potrzebne będą:
  • galaretka owocowa, smak wg uznania rozpuszczona w połowie ilości wody, jaka widnieje na opakowaniu.
  • około 1 kg truskawek umytych i pozbawionych szypułek.

Kiedy tarta i krem już wystygną, upieczony spód wyłóż na talerz i równomiernie po cieście rozprowadź krem, na tenże wyłóż umyte i "wyszypułkowane" truskawki i to wszystko zalej gęstniejącą galaretką. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jak chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę pyszną truskawkową tarte, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc, jak zwykle, miłego odbioru i... 
S m a c z n e g o :)