poniedziałek, 2 czerwca 2014

KURCZAK CURRY NA OSTRO


Kurczak na ostro w curry to wyśmienite danie dla tych, którzy lubią ostrą kuchnię. Moja Rodzina i ja uwielbiamy pikantne danie, dlatego postanowiłam jednym takim daniem, a właściwie przepisem podzielić się z Tobą.


 








KURCZAK NA  CURRY  NA  OSTRO
Składniki:
  • kurczak około 1,5 kg ugotowany, obrany ze skóry i kości
  • 750 ml rosołu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju
  • 2 duże cebule
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • 2 łyżki curry
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 - 3 listki bobkowe
  • sól i pieprz
  • szklanka ryżu ugotowanego na sypko
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • pęczek zielonej natki pietruszki
Przygotowanie
  1. Ugotowanego kurczaka obierz ze skóry i odłącz kości. Pokrój w kawałki lub "poszarp" ręcznie
  2. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej oliwy z oliwek lub olej
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmaż na tłuszczu
  4. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę o boku około pół cm. Dodaj do cebuli i wszystko bardzo energicznie podsmaż, tak, żeby jarzyny się nie rozgotowały.
  5. Dodaj curry i zamieszaj
  6. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj
  7. Dolej rosół i mieszaj.
  8. Dodaj mięso w kawałkach i liście laurowe, zamieszaj i gotuj na małym ogniu około 10 minut
  9. Spróbuj i jak trzeba będzie - dopraw solą i pieprzem
  10. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny
  11. Natkę pietruszki umyj osusz i drobno posiekaj
  12. Do ugotowanego na sypko ryżu dodaj odsączone rodzynki i natkę pietruszki

Jak ja przygotowuję to pyszne danie - zapraszam do prezentacji materiału video, życząc, jak zwykle, miłego odbioru

S m a c z n e g o :)