Kolejna pyszna, słodka i wspaniała „potrawa” z truskawką w roli głównej.
Placek królewski to takie
ciasto, które sprawdza się przy każdych owocach sezonowych. Gościł, ten placek,
zawsze w moich domu rodzinnym, kiedy pojawiały się owoce…rabarbar, truskawki,
wiśnie, agrest, porzeczki, jagody, morele. A jak nachodziła nas ochota na coś
pysznego i słodkiego, Mama zawsze nam robiła taki placek z owocami z puszki. W
ten sposób przypominało nam się lato i wszyscy byli ukontentowani.
Ja tu gada, gadu, a czas
zabrać się za tę słodkościową pychotę:)
Dlaczego nazywa się, ten
placek, królewski? Nic innego nie przychodzi mi do głowy jak tylko to, że
smakuje i wygląda iście po królewsku.
PLACEK KRÓLEWSKI
Składniki:
- 25 dag masła
- 3 jaja
- 1 żółtko
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 proszek do pieczenia
- sok z cytryny
- pół szklanki cukru pudru
- około 1 kg truskawek
Masło „rozpusz” mikserem i
dodaj do niego jajka i żółtko oraz cukier. Wszystko połącz do uzyskania
jednolitej, puszystej masy. Cały czas mieszając dodawaj mąki i proszek do
pieczenia. Na końcu dodaj sok z cytryny i bardzo delikatnie wymieszaj. Gotową
masę wyłóż na tortownicę posmarowaną masłem
i bułką tartą / kaszą manną.
Truskawki umyj, usuń
szypułki, osusz i „Dziubkami” do góry wyłóż masę. Wsadź do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 1 godzinę, do suchego
patyczka.
Ciasto wyjmij z
piekarnika, ostudź. Zimny placek wyjmij z tortownicy i polukruj z wierzchu.
Lukier
Do szklanki wsyp cukier
puder i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy o
gęstości śmietany.
Prawda, że proste?
A o tym czy smaczne
przekonasz się, jak upieczesz to cudeńko.
Jak ja przygotowuję to pyszne ciast, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru
Jak ja przygotowuję to pyszne ciast, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru
S m a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz