sobota, 31 maja 2014

PLACEK KRÓLEWSKI Z TRUSKAWKAMI





Kolejna pyszna, słodka i wspaniała „potrawa” z truskawką w roli głównej.
Placek królewski to takie ciasto, które sprawdza się przy każdych owocach sezonowych. Gościł, ten placek, zawsze w moich domu rodzinnym, kiedy pojawiały się owoce…rabarbar, truskawki, wiśnie, agrest, porzeczki, jagody, morele. A jak nachodziła nas ochota na coś pysznego i słodkiego, Mama zawsze nam robiła taki placek z owocami z puszki. W ten sposób przypominało nam się lato i wszyscy byli ukontentowani.
Ja tu gada, gadu, a czas zabrać się za tę słodkościową pychotę:)
Dlaczego nazywa się, ten placek, królewski? Nic innego nie przychodzi mi do głowy jak tylko to, że smakuje i wygląda iście po królewsku.





PLACEK  KRÓLEWSKI

Składniki:
  • 25 dag masła 
  • 3 jaja
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 proszek do pieczenia
  • sok z cytryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • około 1 kg truskawek

Masło „rozpusz” mikserem i dodaj do niego jajka i żółtko oraz cukier. Wszystko połącz do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Cały czas mieszając dodawaj mąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodaj sok z cytryny i bardzo delikatnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na tortownicę posmarowaną masłem
i bułką tartą / kaszą manną.
Truskawki umyj, usuń szypułki, osusz i „Dziubkami” do góry wyłóż masę. Wsadź do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 1 godzinę, do suchego patyczka.
Ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź. Zimny placek wyjmij z tortownicy i polukruj z wierzchu.

Lukier
Do szklanki wsyp cukier puder i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy o gęstości śmietany.

Prawda, że proste?
A o tym czy smaczne przekonasz się, jak upieczesz to cudeńko.

Jak ja przygotowuję to pyszne ciast, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru
S m a c z n e g o !