piątek, 6 czerwca 2014

KAPUSTA "PO CHIŃSKU"


 Kapusta po chińsku to jedna z moich "ubulonych" (jak to mawiały moje Dzieci) surówek. I nie tylko jest ulubiona, bo smaczna, ale ulubiona jest, bo się ją szybko robi. Dlatego postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem na smaczną, tanią i prostą surówkę i to w dodatku taką "po chińsku".
















KAPUSTA PO CHIŃSKU
Składniki:
  • biała kapusta
  • marchewka - ilość wg uznania
sos
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanka oleju
  • 50 ml octu winnego lub spirytusowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Z kapusty usuń wierzchnie liście, umyj ją i poszatkuj na cienkie wiórki.
  2. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w cieniutkie paseczki
  3. Wymieszaj dokładnie marchewkę z kapustą, dodaj trochę soli i odstaw na bok - niech ta kapusta, pod wpływem soli, zmięknie.
  4. Do miski wlej wodę, olej, ocet i wsyp cukier imbir, chilli i sól, a czosnek przepuść przez praskę.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj do mięknącej kampusty.
  6. Podawaj taką surówkę 2 - 3 godziny po jej zrobieniu.

Jak ja przygotowuję tę zacną kapustę - zapraszam na projekcję materiału video życząc miłego odbioru i ...

S m a c z n e g o :)