Kapusta po chińsku to jedna z moich "ubulonych" (jak to mawiały moje Dzieci) surówek. I nie tylko jest ulubiona, bo smaczna, ale ulubiona jest, bo się ją szybko robi. Dlatego postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem na smaczną, tanią i prostą surówkę i to w dodatku taką "po chińsku".
KAPUSTA PO CHIŃSKU
Składniki:
- biała kapusta
- marchewka - ilość wg uznania
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanka oleju
- 50 ml octu winnego lub spirytusowego
- 3 łyżeczki cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki chilli
- szczypta soli
- Z kapusty usuń wierzchnie liście, umyj ją i poszatkuj na cienkie wiórki.
- Marchewkę obierz, umyj i pokrój w cieniutkie paseczki
- Wymieszaj dokładnie marchewkę z kapustą, dodaj trochę soli i odstaw na bok - niech ta kapusta, pod wpływem soli, zmięknie.
- Do miski wlej wodę, olej, ocet i wsyp cukier imbir, chilli i sól, a czosnek przepuść przez praskę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj do mięknącej kampusty.
- Podawaj taką surówkę 2 - 3 godziny po jej zrobieniu.
Jak ja przygotowuję tę zacną kapustę - zapraszam na projekcję materiału video życząc miłego odbioru i ...
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz