Sezon truskawkowy w pełni i trzeba te "krótko-sezonowe" owoce wykorzystać do cna. Dlatego zaproponuję Ci dzisiaj racuchy ryżowe z tymi pysznymi owocami. Nadmieniam, że takie racuchy można podawać z innymi owocami i pyszne są również z dżemami, konfiturami i marmoladami różnych owoców.
RACUCHY RYŻOWE Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 jaja
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- owoce / konfitura / dżem / marmolada / mus
- Ryż ugotuj na sypko. odstaw niech ostygnie
- Do miski wbij jajka, wsyp cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj
- Dodawaj, cały czas mieszając, mąkę i proszek do pieczenia
- Wlej jogurt, wymieszaj dokładnie i po łyżce, cały czas mieszając, dodawaj ryż.
- Kiedy wszystkie składniki dobrze się już połączą, odstaw ciasto, niech trochę odpocznie.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i na ten gorący olej nakładaj łyżką nieregularne placuszki o grubości około 1 cm
- Smaż z obu stron na złocisty kolor.
- Usmażone racuchy wyłóż na ręcznik papierowy.
- Podawaj ze świeżymi owocami, marmoladą, konfiturą, dżemem, musem
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz