wtorek, 10 czerwca 2014

RACUCHY RYŻOWE Z TRUSKAWKAMI



Sezon truskawkowy w pełni i trzeba te "krótko-sezonowe" owoce wykorzystać do cna. Dlatego zaproponuję Ci dzisiaj racuchy ryżowe z tymi pysznymi owocami. Nadmieniam, że takie racuchy można podawać  z innymi owocami i pyszne są również z dżemami, konfiturami i marmoladami różnych owoców.




RACUCHY RYŻOWE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • owoce / konfitura / dżem / marmolada / mus
 Przygotowanie
  1. Ryż ugotuj na sypko. odstaw niech ostygnie
  2. Do miski wbij jajka, wsyp cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj
  3. Dodawaj, cały czas mieszając, mąkę i proszek do pieczenia
  4. Wlej jogurt, wymieszaj dokładnie i po łyżce, cały czas mieszając, dodawaj ryż.
  5. Kiedy wszystkie składniki dobrze się już połączą, odstaw ciasto, niech trochę odpocznie.
  6. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej  i na ten gorący olej nakładaj łyżką nieregularne placuszki o grubości około 1 cm
  7. Smaż z obu stron na złocisty kolor.
  8. Usmażone racuchy wyłóż na ręcznik papierowy.
  9. Podawaj ze świeżymi owocami, marmoladą, konfiturą, dżemem, musem
 Jak ja przygotowuję te pyszne racuchy - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i tradycyjnie
S m a c z n e g o :)