Zupa cebulowa, któż jej nie lubi ?
Pokaże Ci dzisiaj, jak ja robię tę zupę, pyszną, aromatyczną z kawałkiem czegoś wesołego:)
- około 1 l bulionu lub rosołu
- oliwa z oliwek lub masło
- 8 cebul
- 2 duże marchewki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 250 ml piwa lub białe wytrawne wino
- grzanki
- ser żółty, gatunek wg uznania
- bazylia do dekoracji
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek lub masło i podsmaż cebulę, którą uprzednio obierz i pokrój w cieniutkie wiórki
- Podsmażoną cebulę odcedź i na tym tłuszczu podsmaż marchewkę obraną, umytą i pokrojoną w cieniutkie plasterki-półksiężyce
- Czosnek obierz i drobno posiekaj. Dodaj do marchewki i podsmaż
- Cebulę i marchewkę z czosnkiem dodaj do bulionu i zagotuj
- Dolej piwa lub wina i przelej do miseczek, które możesz użyć do zapiekania
- Na zupę wyłóż trochę grzanek i obficie posyp startym żółtym serem
- Tak przygotowane miseczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 10 - 15 minut, aż ser się stopi i będzie rumiany i chrupki
- Tak przygotowaną zupę udekoruj, po wyjęciu z piekarnika listami bazylii
- I zajadaj z wielkim smakiem
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz