wtorek, 11 marca 2014

ZUPA CEBULOWA

Zupa cebulowa, któż jej nie lubi ? 
Pokaże Ci dzisiaj, jak ja robię tę zupę, pyszną, aromatyczną z kawałkiem czegoś wesołego:) 


ZUPA CEBULOWA Składniki:
  • około 1 l bulionu lub rosołu
  • oliwa z oliwek lub masło
  • 8 cebul
  • 2 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 250 ml piwa lub białe wytrawne wino
  • grzanki
  • ser żółty, gatunek wg uznania
  • bazylia do dekoracji 
Przygotowanie
  1. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek lub masło i podsmaż cebulę, którą uprzednio obierz i pokrój w cieniutkie wiórki
  2. Podsmażoną cebulę odcedź i na tym tłuszczu podsmaż marchewkę obraną, umytą i pokrojoną w cieniutkie plasterki-półksiężyce
  3. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Dodaj do marchewki i podsmaż
  4. Cebulę i marchewkę z czosnkiem dodaj do bulionu i zagotuj
  5. Dolej piwa lub wina i przelej do miseczek, które możesz użyć do zapiekania
  6. Na zupę wyłóż trochę grzanek i obficie posyp startym żółtym serem
  7. Tak przygotowane miseczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 10 - 15 minut, aż ser się stopi i będzie rumiany i chrupki
  8. Tak przygotowaną zupę udekoruj, po wyjęciu z piekarnika listami bazylii
  9. I zajadaj z wielkim smakiem
Jak ja przygotowuję tę prostą i pyszną zupę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru

S m a c z n e g o :)