czwartek, 6 marca 2014

BITKI WOŁOWE


 Dzisiaj zapraszam Cię na danie mojego dzieciństwa. I choć wołowina była towarem baaardzo deficytowym, to jednak Mama od czasu do czasu raczyła nas takim pysznym obiadem. I grzechem byłoby nie podzielić się z Tobą tym prostym, acz wyśmienicie doskonałym i zdrowym przepisem na bitki wołowe.
Zapraszam:)

BITKI  WOŁOWE
Składniki:
  • około 1 kg wołowiny zrazowej
  • mąka do obtoczenia bitek 
  • olej do smażenia
  • 2 duże cebule
  • garść suszonych grzybów
  • kilka ziaren jałowca
  • sól i pieprz do smaku
przygotowanie
  1. Wołowinę dokładnie umyj, osusz, oczyść z błonek i pokrój w plastry o grubości oko 1,5 cm. Resztek mięsa nie wyrzucaj, włóż do woreczka i zamroź - przyda się na bulion.
  2.  Młotkiem do mięsa "zbij" bitki na cieniutkie plastry i posól i popierz.
  3. Tak "zbite" bitki delikatnie, niewielką ilością mąki  obtocz
  4. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylej niewielką ilość oleju i obsmaż delikatnie bitki z obu stron
  5. I tak podsmażone bitki przełóż do rondla, w którym będziesz dusić mięso.
  6. Na mięso połóż suszone grzyby i cebulę obraną i pokrojoną w cieniutkie plasterki. Na cebulę kolejne podsmażone bitki, grzyby i tak do wyczerpania zapasów.
  7. Zawartość garnka zalej gorącą wodą tak, żeby bitki były prawie przykryte. Przykryj i na małym ogniu duś do miękkości mięsa.
  8. Kiedy bitki będą już miękkie, wyjmij je z garnka, a sos możesz zmiksować i doprawić śmietaną, ale nie jest to obligatoryjne, bo bez miksowania i bez śmietany równie dobre będą.
 Tak przygotowane bitki najlepiej smakują z:
1. kaszą gryczaną
2. kluskami śląskimi
3. kluskami kładzionymi
4.buraczkami na ciepło
5. surówką z czerwonej kapusty
6. czerwoną kapustą na ciepło

Jak ja przygotowuję tę pyszną potrawę mięsną obiadową, zapraszam do obejrzenia materiału video, życząc miłego odbioru i...

S m a c z n e g o :)