wtorek, 4 marca 2014

BURACZKI



Dzisiaj pokażę Ci, jak zrobić buraczki na ciepło, wyśmienity dodatek do różnego rodzaju mięs. Bardzo prosta jarzynka, idealnie nadająca się do:




Zrazów zawijanych
Bitek wołowych
Kotletów mielonych
Kotletów panierowanych 
Wątróbki 








i wielu, wielu innych smakowitych dań obiadowych.






BURACZKI NA CIEPŁO
Składniki:
  • około 1 kg buraczków
  • 1 duża cebula
  • 5 dag masła
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
 przygotowanie

1. Buraki dokładnie umyj, zalej zimną wodą i gotuj w mundurkach, pod przykryciem na małym ogniu do
    miękkości. Odcedź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Soku nie wylewaj! 
2. Do dobrze rozgrzanego rondla wrzuć masło i zeszklij na nim cebulę uprzednio obraną
    i pokrojoną w drobniutką kostkę. 
3. Dodaj starte buraki wraz z sokiem, dokładnie wymieszaj. 
4. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny
    Jeżeli lubisz, na końcu możesz dodać trochę śmietany.
 









Jak ja przygotowuję te pyszne i delikatne buraczki - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru ...
S m a c z n e g o !