Dzisiaj zaproponuję Ci wątróbkę drobiową z...jabłkiem. Dodam jabłko, żeby wspierać naszych sadowników. I choć zdaję sobie sprawę z tego, że amatorów wątróbki jest mniej niż jej "nie-amatorów", to naprawdę zachęcam do zrobienia choć raz tego pysznego dania, które jest proste, smaczne i co najważniejsze bardzo zdrowe, bo zawiera dużo żelaza. Wyśmienicie do tego dania będą pasowały buraczki na ciepło i kasza gryczana, ale jest to takie danie, które wyśmienicie smakuje z ziemniaczkami albo po prostu kawałkiem bułki.
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z JABŁKIEM
(porcja na 8 osób lub 2 obiady)
Składniki:
- około 1 kg wątróbki drobiowej
- 4 duże cebule
- mąka do obtoczenia wątróbki
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- kilka ziarenek jałowca
- 1 duże kwaśne jabłko
- Wątróbkę dokładnie umyj i osusz. Usuń błonki. Delikatnie oprósz mąką
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż na nim cebulę uprzednie obraną i pokrojoną w cienkie paseczki
- Kiedy cebulą już się lekko podrumieni i zeszkli, przecedź ją, a olej ponownie wlej na patelnie i podsmaż na nim delikatnie wątróbkę
- Podsmażoną wątróbkę przykryj podsmażoną cebulą, zalej niewielką ilością wody, tak, żeby całość było "aby-aby" przykryta, dodaj sól, pieprz i jałowiec. Naczynie przykryj i duś na małym ogniu około 10 - 15 minut.
- Kiedy wątróbka będzie już miękka na sam wierzch połóż jabłko starte na tarce o grubych oczkach i ponownie przykryj. Wyłącz kuchenkę i pozwól wątróbce przejść aromatem jabłka, a jabłku zmięknąć.
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz