czwartek, 25 września 2014

WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM



Dzisiaj zaproponuję Ci wątróbkę drobiową z...jabłkiem. Dodam jabłko, żeby wspierać naszych sadowników. I choć zdaję sobie sprawę z tego, że amatorów wątróbki jest mniej niż jej "nie-amatorów", to naprawdę zachęcam do zrobienia choć raz tego pysznego dania, które jest proste, smaczne i co najważniejsze bardzo zdrowe, bo zawiera dużo żelaza. Wyśmienicie do tego dania będą pasowały buraczki na ciepło i kasza gryczana, ale jest to takie danie, które wyśmienicie smakuje z ziemniaczkami albo po prostu kawałkiem bułki.

WĄTRÓBKA  DROBIOWA  Z  JABŁKIEM
(porcja na 8 osób lub 2 obiady) 
Składniki:
  • około 1 kg wątróbki drobiowej
  • 4 duże cebule 
  • mąka do obtoczenia wątróbki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • kilka ziarenek jałowca
  • 1 duże kwaśne jabłko
przygotowanie
  1. Wątróbkę dokładnie umyj i osusz. Usuń błonki. Delikatnie oprósz mąką
  2. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż na nim cebulę uprzednie obraną i pokrojoną w cienkie paseczki
  3. Kiedy cebulą już się lekko podrumieni i zeszkli, przecedź ją, a olej ponownie wlej na patelnie i podsmaż na nim delikatnie wątróbkę
  4. Podsmażoną wątróbkę przykryj podsmażoną cebulą, zalej niewielką ilością wody, tak, żeby całość było "aby-aby" przykryta, dodaj sól, pieprz i jałowiec. Naczynie przykryj i duś na małym ogniu około 10 - 15 minut.
  5. Kiedy wątróbka będzie już miękka na sam wierzch połóż jabłko starte na tarce o grubych oczkach i ponownie przykryj. Wyłącz kuchenkę i pozwól wątróbce przejść aromatem jabłka, a jabłku zmięknąć.
Jak ja przygotowuję tę pyszną potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i oczywiście


S m a c z n e g o :)