Dzisiaj zaproponuję Ci wspaniałą przegryzkę dla dzieci, ale i dorośli, popijając zimnym piwkiem też będą ukontentowani. Moje Dzieci uwielbiają podejmować swoich Gości takimi pizzerinkami, a ponieważ są one bardzo proste w wykonaniu, robią często je same.
Zapraszam:)
MINI PIZZERINKI
(około 60 sztuk, ilość zależy od wielkości krążków)
Ciasto
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 łyżka cukru
- 10 dag drożdży
- 25 dag masła
- 3 jaja
- 1 łyżka soli
- 1 kg mąki tortowej
- przyprawy do zabarwienia ciasta – czerwona papryka albo kurkuma
- czosnek granulowany, dla smaku ciasta
przygotowanie
Przygotuj zaczyn: do miski wlej mleko podgrzane do temperatury pokojowej (tylko nie gorące, bo drożdże się zaparzą), dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże.
Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie (zaczyn) i niech pracuje ku chwale naszym pysznym cebularzom.
Przygotuj zaczyn: do miski wlej mleko podgrzane do temperatury pokojowej (tylko nie gorące, bo drożdże się zaparzą), dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże.
Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie (zaczyn) i niech pracuje ku chwale naszym pysznym cebularzom.
W tym czasie jajka
dokładnie ubij tak, aby powstała jednolita, puszysta i prawie biała masa.
Masło rozpuść (możesz to
zrobić w mikrofalówce) i cały czas mieszając, powolutku, dodawaj je do
rozbełtanych jajek, na przemian z mąką. Dorzuć również sól i paprykę albo
kurkumę, to zależy jakiego koloru chcesz, żeby było cebularze. Możesz też
dla smaku dodać czosnek granulowany.
Kiedy zaczyn podwoi swoją
objętość, dodaj do całości, wsyp resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż pojawią
się pęcherzyki powietrza.
Pamiętaj, że ciasto jest
wtedy dobrze wyrobione, kiedy miska, w której było urabiane, będzie całkowicie
czysta po jego wyjęciu.
Gotowe i dobrze wyrobione
ciasto rozwałkuj na grubość około ½ cm i wytnij koła takiej wielkości, jakiej
chcesz, żeby były cebularze.
FARSZ
Składniki:
Cebulę obierz i pokrój w wiórki.
FARSZ
Składniki:
- około 10 bardzo dużych cebul
- kilka ząbków czosnku
- olej lub oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- dowolne przyprawy, np. bazylia, oregano, papryka...itp cebula uzyska przeźroczystość - odstaw, niech wystygnie.
- pomidor
- oliwki dowolnego koloru
- można również użyć wędlinę, np. salami
- ser żółty starty
Cebulę obierz i pokrój w wiórki.
Patelnię
podgrzej i wlej olej lub oliwę. Na gorący tłuszcz połóż cebulę i
podsmaż cebulę ciągle mieszając. Wyciśnij przez praskę kilka ząbków
czosnku, dodaj przyprawy.
Kiedy cebula się zeszkli, odstaw i pozostaw do wystygnięcia.
Krążki ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem lub ketchupem.
Można zrobić część cebularzy z ketchupem a część bez niego. Tak, dla urozmaicenia.
Na gotowe krążki ciasta wyłóż podsmażoną cebulę, pomidor pokrojony w krążki i oliwki - kolor dowolny. Można też połasić się na kawałek wędliny.
I tak przygotowane cebularze odstaw do wyrośnięcia na kilka minut, a następnie włóż do piekarnika podgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 30 minut - do, tzw. "suchego patyczka". Pamiętaj jednak, że każda następna blacha z krążkami będzie wymagała mniej czasu pieczenia.
Po wyjęciu z piekarniku, wyłóż je na talerz i posyp niewielką ilością żółtego, startego sera.
Życzę Ci smacznego cebularzowego i miłych spotkań przy piwku z przyjaciółmi :)))
Jak ja przygotowuję te pyszności - zapraszam do obejrzenia materiału video i miłego odbioru oraz...
Kiedy cebula się zeszkli, odstaw i pozostaw do wystygnięcia.
Krążki ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem lub ketchupem.
Można zrobić część cebularzy z ketchupem a część bez niego. Tak, dla urozmaicenia.
Na gotowe krążki ciasta wyłóż podsmażoną cebulę, pomidor pokrojony w krążki i oliwki - kolor dowolny. Można też połasić się na kawałek wędliny.
I tak przygotowane cebularze odstaw do wyrośnięcia na kilka minut, a następnie włóż do piekarnika podgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 30 minut - do, tzw. "suchego patyczka". Pamiętaj jednak, że każda następna blacha z krążkami będzie wymagała mniej czasu pieczenia.
Po wyjęciu z piekarniku, wyłóż je na talerz i posyp niewielką ilością żółtego, startego sera.
Życzę Ci smacznego cebularzowego i miłych spotkań przy piwku z przyjaciółmi :)))
Jak ja przygotowuję te pyszności - zapraszam do obejrzenia materiału video i miłego odbioru oraz...
S m a c z n e g o:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz