czwartek, 25 września 2014

PIZZERINKI




 Dzisiaj zaproponuję Ci wspaniałą przegryzkę dla dzieci, ale i dorośli, popijając zimnym piwkiem też będą ukontentowani. Moje Dzieci uwielbiają podejmować swoich Gości takimi pizzerinkami, a ponieważ są one bardzo proste w wykonaniu, robią często je same. 
Zapraszam:)


















MINI  PIZZERINKI
(około 60 sztuk, ilość zależy od wielkości krążków)

Ciasto


Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 10 dag drożdży
  • 25 dag masła
  • 3 jaja
  • 1 łyżka soli
  • 1 kg mąki tortowej
  • przyprawy do zabarwienia ciasta – czerwona papryka albo kurkuma
  • czosnek granulowany, dla smaku ciasta

przygotowanie
 
Przygotuj zaczyn: do miski wlej mleko podgrzane do temperatury pokojowej (tylko nie gorące, bo drożdże się zaparzą), dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże.
Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie (zaczyn) i niech pracuje ku chwale naszym pysznym cebularzom.

W tym czasie jajka dokładnie ubij tak, aby powstała jednolita, puszysta i prawie biała masa.

Masło rozpuść (możesz to zrobić w mikrofalówce) i cały czas mieszając, powolutku, dodawaj je do rozbełtanych jajek, na przemian z mąką. Dorzuć również sól i paprykę albo kurkumę, to zależy jakiego koloru chcesz, żeby było cebularze. Możesz też dla smaku dodać czosnek granulowany.

Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj do całości, wsyp resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

Pamiętaj, że ciasto jest wtedy dobrze wyrobione, kiedy miska, w której było urabiane, będzie całkowicie czysta po jego wyjęciu.

Gotowe i dobrze wyrobione ciasto rozwałkuj na grubość około ½ cm i wytnij koła takiej wielkości, jakiej chcesz, żeby były cebularze.

FARSZ
Składniki:
  • około 10 bardzo dużych cebul
  • kilka ząbków czosnku
  • olej lub oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • dowolne przyprawy, np. bazylia, oregano, papryka...itp cebula uzyska przeźroczystość - odstaw, niech wystygnie.
  • pomidor
  • oliwki dowolnego koloru
  • można również użyć wędlinę, np. salami 
  • ser żółty starty
przygotowanie

Cebulę obierz i pokrój w wiórki.
Patelnię podgrzej i wlej olej lub oliwę. Na gorący tłuszcz połóż cebulę i podsmaż cebulę ciągle mieszając. Wyciśnij przez praskę kilka ząbków czosnku, dodaj przyprawy.
Kiedy cebula się zeszkli, odstaw i pozostaw do wystygnięcia.
Krążki ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem lub ketchupem.
Można zrobić część cebularzy z ketchupem a część bez niego. Tak, dla urozmaicenia.
Na gotowe krążki ciasta wyłóż podsmażoną cebulę, pomidor pokrojony w krążki i oliwki - kolor dowolny. Można też połasić się na kawałek wędliny.
I tak przygotowane cebularze odstaw do wyrośnięcia na kilka minut, a następnie włóż do piekarnika podgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 30 minut - do, tzw. "suchego patyczka". Pamiętaj jednak, że każda następna blacha z krążkami będzie wymagała mniej czasu pieczenia.
Po wyjęciu z piekarniku, wyłóż je na talerz i posyp niewielką ilością żółtego, startego sera.
Życzę Ci smacznego cebularzowego i miłych spotkań przy piwku z przyjaciółmi :)))

Jak ja przygotowuję te pyszności - zapraszam do obejrzenia materiału video i miłego odbioru oraz...

S m a c z n e g o:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz