I któż z nas nie lubi gyros? Nie znam takiej osoby, która nie zajadałaby się taką potrawą. I dlatego zaproponuję Ci moją wersję tej smakowitej, mięsnej potrawy:)
Do tego dania można wykorzystać każdy rodzaj mięsa od drobiu po wieprzowinę aż do cielęciny i wołowiny.
GYROS
Składniki:
- około 60 dag dowolnego mięsa, ja preferuję wieprzowinę
- 2 - 3 łyżki przyprawy BAHARAT
- ewentualnie olej
- Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Lepiej będzie Ci się kroiło mięso, jak na godzinę wsadzisz je do zamrażarki
- Do mięsa dodaj przyprawę BAHARAT i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć paseczki mięsa, jeżeli jest to wieprzowina. W przypadku innego mięsa użyj do podsmażenia olej.
- Mięso powinno mieć chrupką skórkę.
1. ryżem
2. pieczonymi ziemniaczkami
3. frytkami
4. tzatzikami
5. i z wszelkimi surówkami z kapusty
Jak ja przygotowuję gyros - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i tradycyjne
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz