środa, 24 września 2014

GYROS


 I któż z nas nie lubi gyros? Nie znam takiej osoby, która nie zajadałaby się taką potrawą. I dlatego zaproponuję Ci moją wersję tej smakowitej, mięsnej potrawy:)
Do tego dania można wykorzystać każdy rodzaj mięsa od drobiu po wieprzowinę aż do cielęciny i wołowiny.
















GYROS
Składniki:
  • około 60 dag dowolnego mięsa, ja preferuję wieprzowinę
  • 2 - 3 łyżki przyprawy BAHARAT
  • ewentualnie olej
 przygotowanie
  1. Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Lepiej będzie Ci się kroiło mięso, jak na godzinę wsadzisz je do zamrażarki 
  2. Do mięsa dodaj przyprawę BAHARAT i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny
  3. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć paseczki mięsa, jeżeli jest to wieprzowina. W przypadku innego mięsa użyj do podsmażenia olej.
  4. Mięso powinno mieć chrupką skórkę.
 Podawaj z:
1. ryżem
2. pieczonymi ziemniaczkami
3. frytkami
4. tzatzikami
5. i z wszelkimi surówkami z kapusty

 Jak ja przygotowuję gyros - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i tradycyjne


 S m a c z n e g o :)