Marchewka z groszkiem, marchewka bez groszku, oba te warianty przypominają mi moje dzieciństwo, kiedy to na straganach nie było takiego wyboru jarzyn i warzyw, jak teraz. Mama często robiła taką jarzynkę, szczególnie do kurczaka w potrawce , albo do kotletów mielonych. Oczywiście do innych dań również. Wyśmienicie taka marchewka pasuje do ryb gotowanych i smażonych.
No, ale dość już tej pisaniny - zapraszam do zrobienia razem ze mną marchewki w dwóch odsłonach bez i z groszkiem.
MARCHEWKA GOTOWANA
Składniki:
- około 1 kg marchewki
- 1 łyżka masła
- łyżeczka mąki
- sól i pieprz
- Marchewkę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę
- Wrzuć do garnka i zalej gorącą wodą tak, żeby marchewka była ledwo przykryta.
- Do ugotowanej marchewki dodaj łyżkę masła i 1 widelec mąki
- Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem
- Zagotuj, żeby nadmiar wody wyparował, a mąka się ugotowała.
MARCHEWKA GOTOWANA Z GROSZKIEM
Do przygotowania tej jarzyny wykorzystuję marchewkę ugotowaną - patrz wyżej, z dnia poprzedniego, żeby nie mieć dwa dni z rzędu tej samej jarzyny.
Składniki:
- ugotowana marchewka z groszkiem
- 1 puszka groszku konserwowego
- Do ugotowanej marchewki dodaj osączony groszek konserwowy.
- Całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i delektuj się tym pysznym dodatkiem jarzynowym do obiadu
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz