środa, 24 września 2014

MARCHEWKA GOTOWANA Z GROSZKIEM







 Marchewka z groszkiem, marchewka bez groszku, oba te warianty przypominają mi moje dzieciństwo, kiedy to na straganach nie było takiego wyboru jarzyn i warzyw, jak teraz. Mama często robiła taką jarzynkę, szczególnie do kurczaka w potrawce , albo do kotletów mielonych. Oczywiście do innych dań również. Wyśmienicie taka marchewka pasuje do ryb gotowanych i smażonych.
No, ale dość już tej pisaniny - zapraszam do zrobienia razem ze mną marchewki w dwóch odsłonach bez i z groszkiem.



MARCHEWKA GOTOWANA
Składniki:
  • około 1 kg marchewki
  • 1 łyżka masła
  • łyżeczka mąki
  • sól i pieprz
 przygotowanie
  1. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę
  2. Wrzuć do garnka i zalej gorącą wodą tak, żeby marchewka była ledwo przykryta.
  3. Do ugotowanej marchewki dodaj łyżkę masła i 1 widelec mąki
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem
  5. Zagotuj, żeby nadmiar wody wyparował, a mąka się ugotowała.
 I  GOTOWE !



MARCHEWKA  GOTOWANA  Z  GROSZKIEM 
Do przygotowania tej jarzyny wykorzystuję marchewkę ugotowaną - patrz wyżej, z dnia poprzedniego, żeby nie mieć dwa dni z rzędu tej samej jarzyny.

Składniki:
  • ugotowana marchewka z groszkiem
  • 1 puszka groszku konserwowego
 przygotowanie
  1. Do ugotowanej marchewki dodaj osączony groszek konserwowy.
  2. Całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i delektuj się tym pysznym dodatkiem jarzynowym do obiadu
 Jak ja przygotowuję tę marchewkę w dwóch odsłonach - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc tradycyjnie miłego odbioru i...


S m a c z n e g o :)