Dzisiaj zaproponuję Ci pyszne danie, do którego wykorzystam przyprawę
BAHARAT
i właściwie nic więcej nie będę pisać, tylko będę Cię zachęcać do zrobienia Shoarmy a la Magdalenkowe Frykasy
SHOARMA
Składniki:
- około 3/4 kg mięsa drobiowego lub polędwiczki wieprzowej, można też wykorzystać do tego dania cielęcinę
- około 3 łyżki przyprawy curry
- 1 duża cebula pokrojona w cienkie piórka
- 1 duży por
- 1 duża cukinia
- 1 papryka czerwona i 1 papryka żółta
- 1 łyżka przyprawy BAHARAT
- 2 - 3 pomidory
- ewentualnie sól i pieprz do smaku
- Mięso dokładnie opłucz i osusz, a następnie pokrój w niewielkie kawałki i wymieszaj z curry. Odstaw na jakiś czas, żeby mięso przeszło aromatem przyprawy.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość oleju i podsmaż mięso do uzyskania, w miarę, chrupkiej skórki. Przecedź
- Przecedzony olej wlej ponownie na patelnię i podsmaż na nim cebulkę
- Por dokładnie umyj i pokrój w cienkie półtalarki i tę białą i tę zieloną jego część. Dodaj do cebuli
- Cukinię i paprykę umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę o boku około 1 cm i dodaj do zeszklonej cebuli z porem. Podsmażaj tak długo, aż cukinia zrobi się "przeźroczysta". Smaż bardzo intensywnie, a zarazem krótko, żeby jarzyny pozostały "al dente".
- Kiedy jarzyny już się podsmażą, dodaj mięso, dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawę BAHARAT.
- Na samym końcu dodaj pomidory, które uprzednio umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę
- Tak przygotowaną potrawę podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym i zjedz z wielkim smakiem.
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz