środa, 24 września 2014

SHOARMA a la Magdalenkowe Frykasy


 Dzisiaj zaproponuję Ci pyszne danie, do którego wykorzystam przyprawę 

BAHARAT











i właściwie nic więcej nie będę pisać, tylko będę Cię zachęcać do zrobienia Shoarmy a la Magdalenkowe Frykasy














SHOARMA
Składniki:
  • około 3/4 kg mięsa drobiowego lub polędwiczki wieprzowej, można też wykorzystać do tego dania cielęcinę
  • około 3 łyżki przyprawy curry
  • 1 duża cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 1 duży por
  • 1 duża cukinia 
  • 1 papryka czerwona i 1 papryka żółta
  • 1 łyżka przyprawy BAHARAT
  •  2 - 3 pomidory
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku
przygotowanie
  1. Mięso dokładnie opłucz i osusz, a następnie pokrój w niewielkie kawałki i wymieszaj z curry. Odstaw na jakiś czas, żeby mięso przeszło aromatem przyprawy.
  2. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość oleju i podsmaż mięso do uzyskania, w miarę, chrupkiej skórki. Przecedź
  3. Przecedzony olej wlej ponownie na patelnię i podsmaż na nim cebulkę
  4. Por dokładnie umyj i pokrój w cienkie półtalarki i tę białą i tę zieloną jego część. Dodaj do cebuli
  5. Cukinię i paprykę umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę o boku około 1 cm i dodaj do zeszklonej cebuli z porem. Podsmażaj tak długo, aż cukinia zrobi się "przeźroczysta". Smaż bardzo intensywnie, a zarazem krótko, żeby jarzyny pozostały "al dente".
  6. Kiedy jarzyny już się podsmażą, dodaj mięso, dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawę BAHARAT.
  7. Na samym końcu dodaj pomidory, które uprzednio umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę
  8. Tak przygotowaną potrawę podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym i zjedz z wielkim smakiem.
 Jak ja przygotowuję tę pyszną potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...


S m a c z n e g o :)