piątek, 28 lutego 2014

FAWORKI


Chrusty, chruściki, chruściele, a tak po prostu pyszne, delikatne i wspaniałe faworki. Zapraszam Cię dzisiaj do wykonania razem ze mną tych chrupiących ciasteczek, które goszczą na naszych stołach przede wszystkim w tłusty czwartek obok, albo zamiast pączków. Zapraszam!


FAWORKI
Składniki:
  •  20 dag mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 1/2 litra oleju
  • cukier puder do posypania

 przygotowanie

1. Na blat / stolnicę przesiej mąkę. Mąkę przesiewamy, żeby ją napowietrzyć, dzięki czemu faworki
    będą delikatniejsze
2. W mące zrób dziurkę i wrzuć do niej żółtka oraz śmietanę. Ciasto zagnieć nożem. Dodaj spirytus,
    żeby faworki nie wchłonęły zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. Dodaj sól i wyrabiaj ciasto,
    aż utworzy się jednolita i sprężysta kula
3. Faworki będą perfekcyjne, kiedy do ciasta dostanie się duża ilość powietrza, a uzyskamy taki efekt wałkując
    ciasto wałkiem - złóż ciasto na pół i rozwałkuj, złóż na pół i rozwałkuj...i tak kilkanaście razy.
4. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie / stolnicy, najlepiej bez podsypywania mąką,
    na małe kwadraty / prostokąty.
5. A z tych kwadratów wytnij prostokąty, wzdłuż których natnij dziurkę w środku, zostawiając nieprzecięte
    miejsce po 1 cm u góry i u dołu, przełóż jeden koniec przez dziurkę, strzepnij i faworek gotowy
6. Do rondla / patelni wlej olej i podgrzej go do takiej temperatury, aż pojawią się pęcherzyki powietrza wokół
    drewnianej łyżki zanurzonej w tłuszczu i opartej o dno naczynia
7. Smaż faworki z jednej i drugiej strony na złoty kolor
8. Usmażone faworki przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
9. Usmażone i ostudzone faworki układaj piętrowo, posypując każde piętro cukrem pudrem








 OTO  EFEKT  KOŃCOWY !




Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz