piątek, 14 marca 2014

ROLADY Z CIASTA FRANCUSKIEGO




ROLADY Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki:
(na 4 osoby)
  •  2 opakowania ciasta francuskiego lub około 800g własnego ciasta francuskiego
  • 6 kiełbas śląskich lub innej kiełbasy, jaka lubisz
  • około 20 dag sera żółtego startego na dużych oczkach
przygotowanie
   
   1. ciasto francuskie rozwałkuj na blacie obsypanym mąką lub jedno gotowe ciasto podziel na 2 części
   2. wyłóż pokrojoną kiełbaskę w kostkę na ciasto, posyp serem, zawiń rolady i z wierzchu 
  • "podźgaj" widelcem ciasto
  •  posmaruj białkiem jajka
   3. tak przygotowane rolady wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz tak długo, aż rolady uzyskają złoto-brązowy kolor
   4. podawaj z piwem i to zimnym, ale, żeby nie było... nie namawiam do picia:)
S m a c z n e g o!!