Wszyscy bardzo lubimy zupę pomidorową, no może nie wszyscy, ale ja, nie znam kogoś, kto bym nie lubił tej zupy. A już z pomidorów świeżych, pachnących, aromatycznych i wspaniałych ? Ohoho ! I dlatego dzisiaj zajmiemy się gotowaniem właśnie tej zupy No 1 wśród wszystkich ludzi, których znam, a znam ich nie mało. Zapraszam:)
ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
Składniki:
- około 5 dag masła
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 8 średniej wielkości pomidorów
- 1,5 litra bulionu lub rosołu
- sól i pieprz
- koperek lub zielona natka pietruszki, ja dodaję listki świeżej bazylii
- Na dobrze rozgrzaną patelnie połóż masło i stop je
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, a następnie wrzuć na rozgrzane masło i zeszklij
- Pomidory umyj i pokrój w cząstki, 4 z nich wrzuć na zeszkloną cebulę z czosnkiem i podsmaż
- Do garnka wlej bulion lub rosół i do niego wrzuć pozostałe 4 pomidory.
- Podsmażone pomidory wrzuć do garnka z bulionem i wszystko razem zagotuj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksuj i przelej przez sito, w ten sposób pozbawiając pysznej zupy pestek i skórek pomidorowych.
- Jeżeli lubisz, możesz dodać śmietanę. Ja nie dodaję natomiast dodaję świeże listki bazylii, które Ty możesz zastąpić umytym, osuszonym i posiekanym koperkiem lub zieloną natką pietruszki.
S m a c zn e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz