Dzisiaj zaproponuję Ci pyszne danie jednogarnkowe, bezmięsne, pyszne i wspaniałe. Zapraszam:)
LECZO Z BAKŁAŻANÓW
Składniki:
- 3 bakłażany
- oliwa z oliwek
- 50 - 60 dag pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- tymianek
- opcjonalnie żółty starty ser
- Bakłażan dokładnie umyj przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie na kawałki o grubości około 1 cm
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej 5 łyżek oliwy z oliwek, na nią wrzuć pokrojony bakłażan i podsmaż go delikatnie
- Pomidory umyj, spaż i dejmij z nich skórkę, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- Kiedy bakłażany się podsmażają, oddzielne naczynie rozgrzej i na rozgrzane wlej około 3 łyżki oliwy z oliwek. Czosnek obierz i posiekaj, wrzuć na oliwę i delikatnie podsmaż. Na tenże wrzuć pomidory, dokładnie wymieszaj, przykryj i duś około 15 minut na wolnym ogniu
- Kiedy pomidory już się poddusiły, dodaj je do bakłażanów. Całość dobrze wymieszaj posól i popieprz dodając łyżkę tymianku. Przykryj i duś na niewielkim ogniu 10 minut.
- Tak przygotowane leczo podawaj z
Jeżeli chcesz zobaczyć jak przygotowuję to leczo, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz