wtorek, 5 kwietnia 2016

ŁAMANIEC





ŁAMANIEC

Dzisiaj zaprezentuję Ci kolejną odsłonę mieszanki ciasta drożdżowego z masą makową z dodatkiem mleka

Potrzebujesz
przygotowanie
  1. ciasto drożdżowe podziel na dwie części i wyłóż nimi dwie "piekarnikowe" blachy, tak żeby powstały dwa cienkie placki
  2. wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 30 - 40 minut, pamiętając o teście suchego patyczka
  3. kiedy ciasto trochę przestygnie, pokrój je na długie paski, a następnie niedbale połam je na mniejsze kawałki. Drożdżową kostkę włóż do siatki lnianej lub zawiń w ściereczkę lnianą albo bawełnianą i powieś w chłodnym miejscu, niech wyschnie. Im dłużej będzie schło, tym więcej wchłonie mleka i łamaniec będzie bardziej puszysty i wilgotny.
  4. w garnku zagotuj mleko i dodaj do niego masę makową, 1/2 porcji - im więcej masy, tym lepszy łamaniec
  5. Zagotuj, dodaj, jeżeli lubisz słodkości cukier
  6. Wysuszone ciasto drożdżowe wyłóż do miski (najlepiej, kiedy będzie to miska przeźroczysta, na stole będzie wyglądać bardziej efektownie) i zalej częścią masy mleczno-makowej, tak, żeby ciasto wchłonęło mleko. Następnie ułóż kolejną warstwę ciasta, polej masą i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być masa, którą obficie posyp rodzynkami. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  7. Jeżeli wyda Ci się, że danie jest mało wilgotne, czyli zbyt suche - zalej ugotowanym mlekiem. Mleko musi być ugotowane, żeby deser nie skwaśniał od razu.
S m a c z n e g o!!