wtorek, 5 kwietnia 2016

ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z ZIEMNIAKAMI




 ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z ZIEMNIAKAMI

Składniki:
  • kilka płatów matiasów (ja liczę 2 na osobę, jeżeli traktuję to danie jako danie obiadowe)
  • 1 litr mleka lub wody gazowanej
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 400 ml gęstej śmietany
  • sól, pieprz i cukier do smaku
przygotowanie
  1. matiasy dokładnie umyj i zalej mlekiem lub wodą gazowaną. Odstaw na 1 godzinę
  2. cebulę obierz, posiekaj i zalej wrzątkiem
  3. jabłko umyj, osusz i ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  4. do śmietany dodaj jabłko, pieprz i cukier oraz odrobinę soli pamiętając, że śledzie są słone
  5. wymoczone matiasy wyjmij z mleka/wody, pokrój na kawałki dowolnej wielkości i ułóż w naczyniu, w którym będziesz je podawać
  6. zaparzoną, odcedzona i ost6udzoną cebulę dodaj do śmietany, wymieszaj i zalej śledzie. Przykryj i wstaw do lodówki na około 3 godziny
  7. Takie śledzie są rewelacyjne na przystawkę, ale też wyśmienicie zdadzą egzamin jako danie obiadowe podane z ziemniaczkami z wody
S m a c z n e g o!!