środa, 6 kwietnia 2016

TIRAMISU, czyli poderwij mnie





Deser wymyślony przez Włochów, mistrzów w smakach romantycznych. Sama nazwa TIRAMISU - PODERWIJ MNIE wskazuje na rodzaj przysmaku. Uwodzicielsko - kusicielski. Ostatnio ktoś mi powiedział, że to jest japoński przysmak, przynajmniej tak mu brzmi nazwa. Uśmiałam się nieludzko:)

TIRAMISU 

Składniki:
  • szklanka mocne kawy
  • 60 ml alkoholu (amaretto, porto, rum, koniak, likier migdałowy
  • 3 jaja (3 żółtka i 2 białka)
  • 1/3 szklanki cukru
  • biszkopty, ilość uzależniona od wielkości naczynia
  • 250g serka mascarpone
  • szczypta soli
  • kakao / gorzka czekolada
przygotowanie
  1. zaparz mocną kawę. Możesz to zrobić w ekspresie, ale możesz również wykorzystać kawę rozpuszczalną. Odstaw do wystygnięcia
  2. żółtka z cukrem ubij do białości
  3. do ostudzonej kawy dodaj alkohol, wymieszaj 
  4. biszkopty bardzo delikatnie zanurz w kawie i ułóż w naczyniu, w którym będziesz podawać deser i nie przejmuj się lukami w warstwie, wypełnisz je masą. Delikatnie trzeba je zamoczyć, dlatego, że biszkopty wchłaniają również nadmierną ilość "płynu" z kremu
  5. do ubitych żółtek z cukrem dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj
  6. 2 białka ze szczyptą soli ubij na sztywna pianę, dodaj do żółtek z serkiem i bardzo delikatnie wymieszaj, żeby nie zepsuć struktury ubitego białka
  7. tak przygotowaną masą / kremem przykryj biszkopty. I tu drobna uwaga. Tiramisu można układać warstwami,. czyli biszkopt | krem | biszkopt | krem, tak, żeby krem był na wierzchu. 
  8. Tak przygotowany deser posyp kakao lub startą gorzką czekoladą
S m a c z n e g o!!