KACZKA Z JABŁKAMI
Składniki:
1 dorodna świeża kaczka
1 główka czosnku
sól, pieprz
majeranek
6 dużych kwaskowych jabłek
przygotowanie
1. Kaczkę dokładnie umyj i osusz
2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dokładnie rozetrzyj oba te składniki tak, żeby czosnek puścił sok (ułatwi to smarowanie kaczki). Dodaj majeranek, wymieszaj. Natrzyj bardzo starannie kaczkę z zewnątrz i w środku.
3. Przykryj i odstaw na noc do lodówki
4. Następny dzień. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dowolne niewielkie kawałki. Wymieszaj ze sporą ilością majeranku. Nafaszeruj jabłkami kaczkę, a tymi jabłkami, które zostaną, wyłóż dno naczynia, w którym będziesz piec kaczkę. Na owocach ułóż, piersiami do góry ptaka, podlej niewielką ilością wody i wstaw, bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości - wago kaczki. Przeciętnie liczy się około 25 minut na 1/2 kg. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewaj mięso wytwarzającym się sosem. Jeżeli zauważysz, że kaczka zbytnio się rumieni, przykryj delikatnie folią aluminiową, ze skórka z wierzchu się nie spaliła.
Jeżeli kaczkę podasz z:
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO
Pampuchy
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
to zapewniam Cię, że obiad będzie wyśmienicie doskonały.
S m a c z n e g o!!
SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO
Pampuchy
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
to zapewniam Cię, że obiad będzie wyśmienicie doskonały.
S m a c z n e g o!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz