środa, 20 maja 2015

PLACKI TORTILLA


Zrobiliśmy już wspólnie HUMMUS i grzechem byłoby nie zrobić do niego placków tortilla. Wszak najlepiej smakują te dwie "potrawy" w duecie.
I nie rozpisując się nadmiernie, serdecznie zapraszam do wspólnego wykonania  tych placuszków!



PLACKI  TORTILLA
Składniki:
  • 2 szklanki mąki kukurydziane
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ok. 5 dag masła
  • łyżeczka soli
  • ok. 300 ml wody źródlanej




przygotowanie

1. Do miski przesiej obie mąki
2. ...dodaj masło o temperaturze pokojowej i sól
3. Powoli dolewa wodę, tyle ile zbierze jej mąka. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj
4. Następnie ręcznie wyrób ciasto, które powinno być ciastem przypominającym ciasto na pierogi
5. Na blacie obsypanym mąką rozwałkuj cienkie placuszki o wielkości dla Ciebie dogodnej
6. Moje są małych rozmiarów, ponieważ robię je do HUMMUSA, ale jeżeli chcesz zawinąć w tortillę KEBAB,
    to te placki powinny być dużo większe
7. Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię połóż placek i smaż tak długo, aż na jego powierzchni pojawią się
    w kilku miejscach brązowe plamki. Smaż z obu stron. Każdy gotowy już placek przechowuj pod lnianą
    ściereczką






Tak oto wygląda efekt końcowy moich placków.





Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 


S m a c z n e g o !