wtorek, 19 maja 2015

HUMMUS



Dzisiaj zaproponuję Ci moją wersję hummusa. Nie puszkową, nie z półproduktów, a z ziaren z własnoręcznie wykonaną PASTĄ TAHINI
Serdecznie zapraszam na ostrą dawkę zdrowego białka roślinnego!

PASTA  TAHINI
Składniki:
  • 50 dag ciecierzycy
  • ok. 25 dag PASTY TAHINI
  • ok. 4 duże ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 4 łyżek oliwy z oliwe (może być więcej, to zależy od Ciebie)
  • woda żdródlana (ilość uzależniona jest od konsystencji, jakiej chcesz, żeby hummus miał)
  • sól
  • kmin rzymski około 1 łyżka - opcjonalnie
  • oliwki zielone do dekoracji
  • oliwki czarne do dekoracji


przygotowanie



1. Ciecierzycę, inaczej zwaną cieciorką zalej wodą i odstaw na całą noc, niech się moczy.
    Rano ugotuj ją do miękkości, a kiedy będzie al dente, dodaj sól, przykryj i odstaw,
    niech jeszcze w tym ciepełku pobędzie do miękkości
2. Ciecierzycę odcedź i ostudź. Zmiksuj
3. ...ażeby łatwiej się miksowała dodawaj, w trakcie miksowania oliwę z oliwek...
4.  ...i wodę źródlaną. Ilość wody uzależniona jest od tego, jakiej konsystencji chcesz, żeby był Twój hummus.
    Jadałam już hummus bardzo gęsty, takie puree, a jadałam też półpłynny. To zależy od Twoich preferencji

5. Cały czas miksując dodaj obrane ząbki czosnku i PASTĘ TAHINI
6. Dodaj również sok z cytryny
7. Można, choć nie jest to obligatoryjne, dodać łyżeczkę kminu rzymskiego,
    który doda trochę aromatu i pikanterii temu "hummusu"
7. A tak wygląda mój hummus udekorowany oliwkami

 





Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję ten hummus - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !