Dzisiaj zaproponuję Ci moją wersję hummusa. Nie puszkową, nie z półproduktów, a z ziaren z własnoręcznie wykonaną PASTĄ TAHINI
Serdecznie zapraszam na ostrą dawkę zdrowego białka roślinnego!
PASTA TAHINI
Składniki:
- 50 dag ciecierzycy
- ok. 25 dag PASTY TAHINI
- ok. 4 duże ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- ok. 4 łyżek oliwy z oliwe (może być więcej, to zależy od Ciebie)
- woda żdródlana (ilość uzależniona jest od konsystencji, jakiej chcesz, żeby hummus miał)
- sól
- kmin rzymski około 1 łyżka - opcjonalnie
- oliwki zielone do dekoracji
- oliwki czarne do dekoracji
przygotowanie
1. Ciecierzycę, inaczej zwaną cieciorką zalej wodą i odstaw na całą noc, niech się moczy.
Rano ugotuj ją do miękkości, a kiedy będzie al dente, dodaj sól, przykryj i odstaw,
niech jeszcze w tym ciepełku pobędzie do miękkości
2. Ciecierzycę odcedź i ostudź. Zmiksuj
3. ...ażeby łatwiej się miksowała dodawaj, w trakcie miksowania oliwę z oliwek...
4. ...i wodę źródlaną. Ilość wody uzależniona jest od tego, jakiej konsystencji chcesz, żeby był Twój hummus.
Jadałam już hummus bardzo gęsty, takie puree, a jadałam też półpłynny. To zależy od Twoich preferencji
6. Dodaj również sok z cytryny
7. Można, choć nie jest to obligatoryjne, dodać łyżeczkę kminu rzymskiego,
który doda trochę aromatu i pikanterii temu "hummusu"
7. A tak wygląda mój hummus udekorowany oliwkami
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję ten hummus - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz