poniedziałek, 18 maja 2015

TAHINI


Dzisiaj zajmiemy się przygotowanie pasty TAHINI, w niektórych żródłach nazywana również pastą TAHIN, której podstawowym składnikiem są uprażone ziarna sezamu. Pasta ta wykorzystywana jest przede wszystkim do zrobienia hummusu, ale również jest pożerana jako dip.
Oczywiście w przyszłości będę jeszcze tę pastę stosować do innych potraw. Tym czasem zapraszam Cię do wspólnego wykonania tej pysznej
i aromatycznej pasty, bez której kuchnia arabka, turecka, po części również grecka "nie istniałyby".

PASTA  TAHINI
Składniki:
  • 200g ziaren sezamu
  • ok. 50 ml oliwy z oliwek
  • ok. 20 ml oleju sezamowego
  • ok. 50 ml wody źródlanej





przygotowanie

1. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię wsyp ziarna sezamu i mieszaj, żeby się nie przypaliły.
    Zanadto zrumienione ziarna będą gorzkie. Sezam dobrze uprażony będzie wtedy, kiedy zacznie mocno
    pachnieć, a ziarenka będą delikatnie połyskujące
2. Uprażone ziarna przesyp i blenduj dodając powoli oliwę z oliwek i lej sezamowy dla podbicia aromatu
    sezamu. Stopniowo dolewaj również wodę, żeby łatwiej się blendowało. CO jakiś czas przerywaj "mielenie",
    żeby nie uszkodzić sprzętu, ale też po to, aby z brzegów naczynia "zsuwać" ziarna.
3. Gotowa pasta jest wtedy, kiedy uzyskasz jednolitą masę, a jej konsystencja uzależniona będzie od ilości
    wody, jaką dodasz.
4. Tak przygotowaną pastę przełóż do słoika i zakręcone naczynie przechowuj w lodówce około 2 - 3 tygodnie
5. Tak wygląda moja pasta gotowa do wyzwań kulinarnych



Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę pastę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !