czwartek, 9 kwietnia 2015

BABA CZEKOLADOWA z nutką pomarańczy


Baby, babki, babeczki wszelakiej wielkości, różnistych smaków zawsze mile widziane są na naszych stołach wielkanocnych i nie tylko wielkanocnych. Dzisiaj będziemy wspólnie robić babkę czekoladową z nutką pomarańczy i zapewniam Cię, że jest ona wyśmienicie doskonała. Zapraszam!


BABA  CZEKOLADOWA
Z NUTKĄ POMARAŃCZY
Składniki:
  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżki kakao
  • aromat rumowy 
  • 1 cukier wanilinowy
  • 25 dag masła lub margaryny
  • opcjonalnie Kandyzowana skórka pomarańczowa do ciast

Polewa czekoladowa
Składniki:
  • 10 dag masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3/4 szklanki wody

przygotowanie

1. W mice utrzyj na jednolitą i puszystą masę jaja z cukrem
2. Przesiej obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszaj
3. Cały czas kręcąc dodawaj przesiane suche składniki, aromat i cukier wanilinowy
4. I znowu cały czas mieszając dolewaj rozpuszczony i gorący tłuszcz masło/margarynę
5. Dobrze wymieszaną masę przelej do formy wysmarowanej masłem i oprószonej wiórkami kokosowymi
    / kaszą manną / bułką tartą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 - 180 stopni na około
    50 - 60 minut, do suchego patyczka
6. W rondelku podgrzej cały czas mieszając wszystkie składniki polewy czekoladowej, do uzyskania jednolitej
    konsystencji. Odstaw do wystygnięcia. Polewa im zimniejsza, tym bardziej gęsta
    
    U w a g a! Do polewy czekoladowej możesz dołożyć trochę syropu ze skórki pomarańczowej
7. Zimną babkę polej ostudzoną polewę czekoladową. Polewa powinna wchłaniać się w głąb babki.
    Wierzch babki możesz udekorować skórką pomarańczową kandyzowaną.







A to jest efekt końcowy mojej pracy.






Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę babkę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !