Baby, babki, babeczki wszelakiej wielkości, różnistych smaków zawsze mile widziane są na naszych stołach wielkanocnych i nie tylko wielkanocnych. Dzisiaj będziemy wspólnie robić babkę czekoladową z nutką pomarańczy i zapewniam Cię, że jest ona wyśmienicie doskonała. Zapraszam!
Z NUTKĄ POMARAŃCZY
Składniki:
- 5 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżki kakao
- aromat rumowy
- 1 cukier wanilinowy
- 25 dag masła lub margaryny
- opcjonalnie Kandyzowana skórka pomarańczowa do ciast
Polewa czekoladowa
Składniki:
- 10 dag masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 3/4 szklanki wody
przygotowanie
1. W mice utrzyj na jednolitą i puszystą masę jaja z cukrem
2. Przesiej obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszaj
3. Cały czas kręcąc dodawaj przesiane suche składniki, aromat i cukier wanilinowy
4. I znowu cały czas mieszając dolewaj rozpuszczony i gorący tłuszcz masło/margarynę
5. Dobrze wymieszaną masę przelej do formy wysmarowanej masłem i oprószonej wiórkami kokosowymi
/ kaszą manną / bułką tartą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 - 180 stopni na około
50 - 60 minut, do suchego patyczka
6. W rondelku podgrzej cały czas mieszając wszystkie składniki polewy czekoladowej, do uzyskania jednolitej
konsystencji. Odstaw do wystygnięcia. Polewa im zimniejsza, tym bardziej gęsta
U w a g a! Do polewy czekoladowej możesz dołożyć trochę syropu ze skórki pomarańczowej
7. Zimną babkę polej ostudzoną polewę czekoladową. Polewa powinna wchłaniać się w głąb babki.
Wierzch babki możesz udekorować skórką pomarańczową kandyzowaną.
A to jest efekt końcowy mojej pracy.
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę babkę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz