wtorek, 24 marca 2015

PASZTET Z WĄTRÓBEK DROBIOWYCH

 
Dzisiaj zaproponuję Ci wspólne zrobienie pysznego pasztetu z wątróbek. Jest niesłychanie delikatny i niepowtarzalny w swym smaku.
A co najciekawsze nie trzeba go piec. Jest to bardzo pyszna, kolejna propozycja na stół wielkanocny. Bo jakże tu spędzić święta bez pasztetu? Niewyobrażalne!!!  Serdecznie zapraszam!




PASZTET Z WĄTRÓBEK DROBIOWYCH
Składniki:
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 20 dag sera rokpol
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka majeranku
  • sól pieprz
  • około 50 ml koniaku









przygotowanie

1. Na patelni stop masło i podduś na nim cebulę uprzednio obraną i posiekaną
2. Kiedy cebula będzie już "podduszona", dodaj umytą i osuszoną wątróbkę.
    Podduszaj ją tak długo, aby w środku nie była krwista
3. Ser rokpol oraz podduszoną już wątróbkę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
4. Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj
5. Dodaj koniak, dokładnie wymieszaj
6. Gotowy pasztet przełóż do miseczek opłukanych zimną wodą. Przyduś talerzykami i wstaw do lodówki
    na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.








Tak oto wygląda efekt końcowy wyłożonego już pasztetu.




Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję ten wspaniały pasztet, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 
 S m a c z n e g o !