poniedziałek, 2 marca 2015

PRZEGLĄD LODÓWKI #4 Aromatyczna polędwica w przyprawach



Dzisiaj zaproponuję Ci kolejne danie z resztek. Miałam w lodówce kawałek polędwicy wieprzowej (ale tu można wykorzystać każde mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe) i postanowiłam ją dobrze doprawić, poddusić i położyć na soczewicy czerwonej. Efekt końcowy był fenomenalny. I tak pyszne, aromatyczne i tanie danie zagościło na moim stole. Polecam i zapraszam!



AROMATYCZNA POLĘDWICA W PRZYPRAWACH

Składniki:
  • kawałek mięsa, dowolnego mięsa
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 1 łyżki papryki czerwonej
  • szczypta chilli
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 dorodna cebula
  • kilka suszonych śliwe
  • soczewica czerwona / ryż / kasza / bagietki / ziemniaki / kluski kładzione

przygotowanie

1. Mięso dokładnie umyj, osusz i usuń błonki
2. Pokrój w niewielką kostkę. Dodaj niewielką ilość oleju i dodaj przyprawy. Jałowiec rozgnieć nożem.
    Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw, niech mięso przejdzie aromatem przypraw.
    Oczywiście możesz tu zastosować własny zestaw przypraw i ziół
3. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie wiórki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
    Kiedy cebula będzie już zeszklona, odcedź ją i na tym tłuszczu
4. Kiedy cebula będzie już zeszklona, odcedź ją i na tym tłuszczu podsmaż dokładnie mięso.
5. Kiedy mięso z każdej strony odsmaży się, dolej niewielką ilość wody.
6. Na końcu możesz dodać kilka suszonych śliwek. Przykryj i duś pod przykryciem ok. 10 - 15 minut
7. Ugotuj soczewicę czerwoną, ale równie dobrze będzie to danie smakowało na różnych kaszach, czy ryżu,
    nie wspomnę o bagietce, czy ziemniakach








A tak wygląda efekt końcowy mojego resztkowego obiadowego dania





Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !