Dzisiaj zaproponuję Ci kolejne danie z resztek. Miałam w lodówce kawałek polędwicy wieprzowej (ale tu można wykorzystać każde mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe) i postanowiłam ją dobrze doprawić, poddusić i położyć na soczewicy czerwonej. Efekt końcowy był fenomenalny. I tak pyszne, aromatyczne i tanie danie zagościło na moim stole. Polecam i zapraszam!
AROMATYCZNA POLĘDWICA W PRZYPRAWACH
Składniki:
- kawałek mięsa, dowolnego mięsa
- 3 łyżki oleju
- ok. 1 łyżki papryki czerwonej
- szczypta chilli
- łyżeczka kminu rzymskiego
- sól i pieprz
- kilka ziaren jałowca
- 1 dorodna cebula
- kilka suszonych śliwe
- soczewica czerwona / ryż / kasza / bagietki / ziemniaki / kluski kładzione
przygotowanie
1. Mięso dokładnie umyj, osusz i usuń błonki
2. Pokrój w niewielką kostkę. Dodaj niewielką ilość oleju i dodaj przyprawy. Jałowiec rozgnieć nożem.
Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw, niech mięso przejdzie aromatem przypraw.
Oczywiście możesz tu zastosować własny zestaw przypraw i ziół
3. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie wiórki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
Kiedy cebula będzie już zeszklona, odcedź ją i na tym tłuszczu
4. Kiedy cebula będzie już zeszklona, odcedź ją i na tym tłuszczu podsmaż dokładnie mięso.
5. Kiedy mięso z każdej strony odsmaży się, dolej niewielką ilość wody.
6. Na końcu możesz dodać kilka suszonych śliwek. Przykryj i duś pod przykryciem ok. 10 - 15 minut
7. Ugotuj soczewicę czerwoną, ale równie dobrze będzie to danie smakowało na różnych kaszach, czy ryżu,
nie wspomnę o bagietce, czy ziemniakach
A tak wygląda efekt końcowy mojego resztkowego obiadowego dania
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz