środa, 25 lutego 2015

FASOLKA PO BRETOŃSKU



Fasolka po bretońsku to danie nieznane w Bretanii, ale świetnie znane i lubiane w Polsce naszej rodzimej. Lubimy ją i robimy na wiele sposobów
i wynik każdego z tych sposobów jest zawsze genialny.
Serdecznie zapraszam Cię do ugotowania tej pysznej zupy, albo dania jednogarnkowego. Na pewno efekt końcowy zadowoli Cię, jestem tego pewna. Do roooboootyyy!



FASOLKA  PO  BRETOŃSKU
Składniki:
  • 1/2 kg fasolki Jaś
  •  około 40 dag boczku wędzonego
  • 4 dorodne cebule
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego lub 1/2 litra soku pomidorowego
  • 6 szt. kiełbasy śląskiej / podwawelskiej / kiełbasy podwędzanej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 - 3 listki laurowe
  • sól
  • Kluski kładzione

przygotowanie

1. Fasolę dokładnie umyj, zalej woda i mocz, najlepiej całą noc. Rano ugotuj ją w tej samej wodzie
2. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę o boku ok. 1 cm

     U w a g a ! Jeżeli boczek będzie chudy, dodaj trochę tłuszczu, najlepiej smalec,
                           żeby nie mieszać różnych rodzajów tłuszczu. 

    Kiedy boczek będzie już podsmażony dodaj  cebulę uprzednio obrana i pokrojoną w kostkę
3. Kiełbasę pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm
4. Kiedy fasolka będzie już prawie miękka dodaj podsmażony oczek z cebulką, pokrojoną w kostkę kiełbasę
    i przyprawy. Teraz jeszcze nie solimy
5. Kiedy fasolka będzie już całkowicie miękka, dodaj przecier pomidorowy / sok pomidorowy i sól.
    Te dwa składniki dodajemy na końcu, ponieważ sól i kwas zawarty w pomidorach znacznie opóźnia
    ugotowanie się fasoli.
6. Na samym końcu dodaj KLUSKI KŁADZIONE do gotującej się fasolki









Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę fasolkę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz