sobota, 14 lutego 2015

CZEKOLADOWA WALENTYNKA Z NUTKĄ CHILLI


Dzisiaj zaproszę Cię do zrobienia pysznego tortu walentynkowego. I choć jest to zwykły Murzynek, to dzisiaj pokarzę Ci jaki niezwykły on będzie,
a za sprawą ponczu, którym będziemy go nasączać - kawa + kakao + chilli i dekoracji z białej czekolady. Mam nadzieję, że mój sposób na to walentynkowe ciasto przypadnie Ci do gustu. I choć nie jetem zwolenniczką tego komercyjnego "święta", to z miłą chęcią upiekę taki tort w tym roku. Serdecznie zapraszam!






CIASTO
Składniki:
  • 25 dag masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek wody, około 90 ml
  • 3 czubate łyżki kakao
  •  25 dag mąki tortowej
  •  4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja
  • tabliczka białej czekolady
  • szablon
Poncz
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżeczki kakao



przygotowanie

1. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę
2. Wydrukuj szablon i obłóż go papierem pergaminem. Ja przyszyłam zszywkami biurowymi
3. Do strzykawki cukierniczej z końcówką o cieniutki "wylocie" przełóż rozpuszczoną białą czekoladę
    i "narysuj" nią wzór. Wstaw do lodówki, żeby czekolada stężała
4. Do rondelka włóż masło, wodę, kakao oraz cukier i wszystkie te składniki, na wolnym ogniu, rozpuść
    i połącz do uzyskania gładkiej i jednolitej masy
5. Odlej 1/2 szklanki i odstaw, ta część będzie potrzebna do udekorowania ciasta
6. Kiedy masa będzie już dobrze letnia, dodaj do niej przesianą mąkę, proszek do pieczenia i jaja. 
7. Dobrze wyrobione i gładkie ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm i wstaw do nagrzanego
    do temperatury 180 stopni piekarnika na około 45 - 55 minut, do tak zwanego "suchego patyczka". Ostudź

8. Kiedy ciasto będzie już zimne, przełóż do "góry nogami", zetnij wierzchnią część,
    żeby łatwo było je nasączyć.
    Przygotuj poncz do nasączenia. Do szklanki wlej mocną kawę, ja wykorzystałam espresso, dodaj kakao
    i chilli i dokładnie wymieszaj, kiedy poncz wyda Ci się zbyt gęsty, możesz dodać trochę wody lub alkoholu
9. Dokładnie, miejsce przy miejscu nasącz ciasto ponczem
10. I teraz przyszła pora na oblanie całości częścią odstawionej 1/2 szklanki polewy.
     Jeżeli zbyt zgęstniała, możesz ją zagrzać w mokrofali lub w kąpieli wodnej
11. Boki posyp startą na tarce białą czekolada, kiedy polewa będzie jeszcze ciepła,
     fantazyjnie starte płatki rozpuszczą się
12. Na środku ułóż motyw z białej czekolady i...








OTO  EFEKT  KOŃCOWY !




Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę Walentynkę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz