piątek, 13 lutego 2015

PĄCZKI


Dzisiaj zapraszam na pączki odsłona II. Robiliśmy już Pączki i jeżeli mam być szczera, to właśnie ten przepis bardziej przypadł mi do gustu. Ale te też są bardzo smakowite, jest to przepis starej polskiej kuchni, dlatego jest więcej jajek.


Ten przepis nagrywałam u moich Rodziców w Gdyni i jestem bardzo Im wdzięczna za udostępnienie kuchni. Serdecznie Cię zapraszam do zrobienia pysznych pączków z okazji Tłustego Czwartku. Do robotyyyy!


PĄCZKI
Składniki:
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 500 ml mleka
  • 1 kg mąki tortowej
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 10 dag masła lub 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • kieliszek spirytusu lub wódki
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder i wódka / sok z cytryny do lukrowanie
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • dowolny dżem, marmolada, konfitura do nadziania pączków


przygotowanie

1. Do miski włóż rozkruszone drożdże i dokładnie wymieszaj je z 1 łyżką cukru. Powinna powstać masa
    o konsystencji gęstej śmietany. Dodaj 250 ml letniego mleka i 20 dag przesianej mąki, dokładnie wymieszaj
2. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
3. Do miski wbij jajko i żółtka, dodaj resztę cukru i ubij na jednolitą, puszysta i kremowa masę.
    Dodaj część mąki cały czas mieszając, na przemiennie dodając 250 ml mleka.
    Dodaj sok z cytryny mieszając nadal
4. Do wspaniałej, jednolitej masy dodaj zaczyn wspaniale wyrośnięty i ubijając dodaj resztę przesianej mąki
5. Cały czas ubijając dodaj rozpuszczone, ale ostudzone masło, można to masło zastąpić oliwą z oliwek
6. Dodaj skórkę startą z cytryny pamiętając o tym, iż ścieramy tylko tę żółtą część skórki, bo ta biała
    jest gorzka. Uprzednio, oczywiście należy cytrynę dokładnie umyć i sparzyć. Dodaj szczyptę soli
    podbijając słodycz pączków i kieliszek spirytusu lub wódki / rumu, żeby pączki nie chłonęły zbyt dużej ilości
    tłuszczu podczas smażenia
7. Wyrabiaj ciasto tak długi, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Im więcej tych pęcherzyków,
    tym lepsze będzie ciasto, które nie powinno być zbyt gęste, ale dobrze odchodzące od ręki / łyżki.
    Wyrównaj ciasto w misce, przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 10 - 15 minut
8. Łyżkę zanurz w rozpuszczonym maśle lub oliwie z oliwek, ręce też wysmaruj i delikatnie łyżką nabieraj
    ciasto, żeby pączki były mniej więcej równej wielkości
9. Na dłoni uformuj placek, nałóż na niego 1/2 łyżeczki nadzienia. Zamknij farsz w cieście, uformuj kuleczki 
10. Wyłóż uformowane pączki na papier pergamin wysmarowany masłem / oliwą
11. Do rondla wlej olej i podgrzej go do takiej temperatury, aż pojawią się pęcherzyki wokół drewnianej łyżki
     zanurzonej w tłuszczu i opartej o dno rondla
12. Do gorącego tłuszczu wkładaj delikatnie pączki, tak, żeby swobodnie pływały po powierzchni.
      Na pierwszej stronie smaż pączki pod przykrywką około 4 - 5 minut
13.Przełóż pączki na drugą stronę i smaż bez przykrycia kolejne 4 - 5 minut
14. Usmażone pączki przełóż na ręcznik papierowy, żeby pozbawić pączki części tłuszczu
15. I przyszła pora na dekorowanie pączków. Do szklanki wsyp cukier puder i dodaj niewielką ilość soku
      z cytryny lub alkoholu. Dokładnie wymieszaj tak, żeby powstała jednolita i gęsta masa.
     Możesz również tabliczkę gorzkiej czekolady roztopić w kąpieli wodnej i...
16. ...delikatnie łyżką polewać fantazyjnie usmażone pączki.





Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję te wspaniałe pączki - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz