Dzisiaj kolejna odsłona ciasta francuskiego.
Będziemy wspólnie robić tobołki / sakiewki / saszetki / koperty (nazewnictwo dowolne), w środku których będzie pyszny farsz orzechowy.
Często podaję takie ciasteczka na tzw. startowe imprezy. Na dzień dobry każdy z gości otrzymuje takie maleństwo z kawałkiem czegoś wesołego,
a żeby współgrały obie te rzeczy ze sobą, z reguły jest wódka orzechówka.
Polecam i zapraszam !
KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z ORZECHAMI
(10 sztuk)
Składniki:
- 30 dag ciasta francuskiego
- 10 dag orzechów laskowych
- 3 dag cukru (1 łyżeczka)
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 2 jaja
- 10 dag cukru pudru
- kieliszek alkoholu do lukru / sok z cytryny
- mąka do posypania blatu
przygotowanie
1. Orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem pergaminem i wstaw na kilka minut do piekarnika.
Uprażone orzechy wyłóż na ściereczkę kuchenną i pomasuj je, pięknie powinna zejść z nich skórka
2. Orzechy zmiksuj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa i dodaj do nich 2 białka, cukier,
miód i cynamon. Dokładnie wymieszaj
3. Na blacie oprószonym delikatnie mąką rozwałkuj ciasto i podziel na kwadraty o boku 10 cm
4. Na każdy z kwadracików ułóż łyżkę farszu orzechowego, a brzegi każdego posmaruj rozkłóconym żółtkiem.
5. Wierzchołki kwadratów sklej nad masa orzechową
6. Resztę ciasta rozwałkuj i wytnij dowolnego kształtu wzorki wielkości ciastka i ułóż,
przyklejając na żółtko do sakiewek. Całość posmaruj żółtkiem
7. Wszystko ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego
do temperatury 220 stopni naokoło 20 minut
8. Z cukru pudru i alkoholu / soku z cytryny zrób lukier i polukruj zimne ciasteczka
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję te smakowite ciasteczka / tobołki / koperty / saszetki - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz