piątek, 6 marca 2015

KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z ORZECHAMI

 

Dzisiaj kolejna odsłona ciasta francuskiego.
Będziemy wspólnie robić tobołki / sakiewki / saszetki / koperty (nazewnictwo dowolne), w środku których będzie pyszny farsz orzechowy.
Często podaję takie ciasteczka na tzw. startowe imprezy. Na dzień dobry każdy z gości otrzymuje takie maleństwo z kawałkiem czegoś wesołego,
a żeby współgrały obie te rzeczy ze sobą, z reguły jest wódka orzechówka.
Polecam i zapraszam !


KOPERTY  Z  CIASTA  FRANCUSKIEGO  Z  ORZECHAMI
(10 sztuk)
Składniki:
  • 30 dag ciasta francuskiego
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 3 dag cukru (1 łyżeczka)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jaja
  • 10 dag cukru pudru
  • kieliszek alkoholu do lukru / sok z cytryny
  • mąka do posypania blatu


przygotowanie


1. Orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem pergaminem i wstaw na kilka minut do piekarnika.
    Uprażone orzechy wyłóż na ściereczkę kuchenną i pomasuj je, pięknie powinna zejść z nich skórka
2. Orzechy zmiksuj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa i dodaj do nich 2 białka, cukier,
    miód i cynamon. Dokładnie wymieszaj
3. Na blacie oprószonym delikatnie mąką rozwałkuj ciasto i podziel na kwadraty o boku 10 cm
4. Na każdy z kwadracików ułóż łyżkę farszu orzechowego, a brzegi każdego posmaruj rozkłóconym żółtkiem.
5. Wierzchołki kwadratów sklej nad masa orzechową
6. Resztę ciasta rozwałkuj i wytnij dowolnego kształtu wzorki wielkości ciastka i ułóż,
    przyklejając na żółtko do sakiewek. Całość posmaruj żółtkiem
7. Wszystko ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego
    do temperatury 220 stopni naokoło 20 minut
8. Z cukru pudru i alkoholu / soku z cytryny zrób lukier i polukruj zimne ciasteczka
 



 


Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję te smakowite ciasteczka / tobołki / koperty / saszetki - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !