wtorek, 6 stycznia 2015

CANNELLONI - PRZEGLĄD LODÓWKI #2


Dzisiaj kolejny filmik poświęcony daniu z resztek. Będzie to zapiekana potrawa pt. CANNELLONI.
Wykorzystam resztki mięsa, z którego ugotowałam  BULION , bo jak wiesz ja nie lubię wyrzucać resztek jedzeniowych ŻADNYCH!!!!!!!
Nadmieniam, że do takich rureczek z ciasta makaronowego można włożyć absolutnie wszystko i zapiec w piekarniku z różnymi sosami pod pierzynką sera żółtego.
Nie wiem, jak Ty, ale ja najbardziej lubię dania z resztek. Przeróżnych resztek. Zapraszam:)      


 


CANNELLONI
Składniki:
  • około 40 dag ugotowanego mięsa
  • 12 rurek "cannelloni"
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • 1 duży pęczek zielonej natki pietruszki
  • około 15 - 20 dag sera żółtego (wyśmienicie sprawdzi się ser żółty "resztkowy"
  • 1/2 litra soku pomidorowego
  • przyprawy: bazylia, słodka papryka, tymianek, rozmaryn
  • 2 - 3 ząbki czosnku
przygotowanie

1. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę








2. Z mięsa ugotuj bulion  i przepuść je, to mięso przez maszynkę do mielenia mięsa.


3. Tak przygotowane mięso dodaj do zeszklonej cebulki i podsmaż doprawiając do smaku solą i pieprzem




 
4. Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do mięsa. Wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia







5. Schłodzonym farszem mięsnym wypełnij cannelloni i ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.   
6. Do miseczki wlej sos pomidorowy, wymieszaj go z przyprawami, a jakich przypraw użyjesz to jest uzależnione od Twoich "sympatii" smakowych.
7. Tak przygotowanym sosem zalej cannelloni
8. Całość posyp startym żółtym serem
9. Wypełnione naczynie żaroodporne cannelloni, zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut.







Jak chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję to pyszne danie, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i tradycyjnie...


S m a c z n e g o :)