Mam nieodparte wrażenie, że dania kombinowane na poczekaniu, takie z resztek, albo z tego, co pochowane jest po kuchennych szafkach i kątach są najlepsze i dlatego dzisiaj zapraszam Cię do zrobienia razem ze mną
BABECZEK IMPROWIZOWANYCH
czekoladowo - truskawkowo - rabarbarowych
z miętą, migdałami i mandarynką w czekoladzie
I jeszcze jedno!
Takie babeczki z ciasta kruchego można "faszerować", wypełniać dowolnymi ulubionymi składnikami, kremami, bitą śmietaną, owocami, galaretkami, dżemami, marmoladami, konfiturami... itd. itp.
Zachęcam do wymyślania własnych improwizacji. Im większa i fantazyjna improwizacja, tym smaczniejsze dla nas i naszych najbliższych będą babeczki.
Powodzenia w tworzeniu własnych smaków! Zapraszam.
BABECZKI
(przepis na 16 szt.)
ciasto
Składniki:
- 25 dag mąki tortowej
- 75 g cukru
- 17,5 dag masła
- szczypta soli
- 1 jajko
przygotowanie
1. Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję
cukier, sól oraz masło i nożem kroję, jak to
przy ciastach kruchych bywa
2. Dodaję jajko i dalej łączę składniki nożem.
Robię to nożem, żeby nie ogrzewać rękami
ciasta
3. Kiedy składniki zaczną się łączyć, w ruch
idą łapki. Energicznymi, szybkim ruchami,
takimi, żeby ręce nie ogrzewały ciasta,
wyrabiam ciasto do jednolitej
konsystencji.
4. Z ciasta formuję kulę i wsadzam ją do
miseczki z przykryciem, albo zawijam w folię
i wstawiam do lodówki na około 10 minut
5. Kiedy ciasto się chłodzi, foremki smaruję
roztopionym masłem przy pomocy pędzelka
6. Na blat lub stolnicę wysypaną niewielką
ilością mąki wykładam ciasto
i rozwałkowuję je na grubość ok. 0,5-1 cm
7. Dobieram szklankę lub kubek o średnicy
takiej samej jak średnica foremki, wyciskam
kółko i palcami dopasowuję ciasto do
foremki
8. Ciasto w foremkach nakłuwam widelcem,
żeby nie "wypuczyło" się w trakcie
pieczenia i żeby było jak najwięcej miejsca
na nadzienie.
Tak przygotowane foremki z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 20 minut.
nadzienie
Składniki:
- 10 dag miękkiego masła
- 1 budyń czekoladowy
- 375 ml mleka
- 2 czubate łyżki kakao
- dżem, konfitury, marmolada z dowolnych owoców o kwaskowatym posmaku
- płatki migdałów, mogą być uprażone
- 4 łyżki wody
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka masła
- 2 czubate łyżki kakao
- mandarynki
1. Masło "rozpuszam" robotem, a budyń
przygotowuję tak, jak jest napisane
na opakowaniu, zmniejszam tylko ilość
mleka z 500ml na 375ml. Studzę
3. Do miski z "rozpuszonym" masłem, dodaję
ugotowany budyń o tej samej temperaturze,
co masło. Budyń dodaję małymi porcjami
cały czas mieszając na niskich obrotach.
4. Krem przekładam do rękawa cukierniczego
i wypełniam tym kremem upieczone i zimne
foremki z ciasta.
5. Na krem kładę po łyżeczce
dżemu / konfitur / marmolady
6. Do rondelka wlewam wodę, cukier, masło
oraz kakao i dokładnie mieszam uzyskując
jednolitą masę. Jeżeli polewa wyda się zbyt
gęsta, dodaję jeszcze trochę wody.
7. Cząstki mandarynki nadziewam na patyczek
i zanurzam w ostudzonej polewie
czekoladowej. Układam po jednej takiej
cząsteczce na babeczkę
8. Posypuję płatkami migdałów i wstawiam do
lodówki na około 2 godziny
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję te pyszne babeczki - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz