wtorek, 13 stycznia 2015

SURÓWKA Z CYKORII



Czasami nie doceniamy tego pysznego warzywa, może dlatego, że zawiera w swoim "rdzeniu" dużo goryczki? Ja dzisiaj nie dość, że pokażę Ci jak się tej goryczki pozbyć, to jeszcze zrobimy pyszną surówkę z cykorii. Taka surówka jest wyśmienita do obiadu, dodatek do mięs i ryb, ale również jest pyszna do pracy, jako przekąska, przegryzka.
Przepis jest mojej Teściowej (haha)... tak, tak, od teściowych też można się czegoś pożytecznego, czasami nauczyć. No ale nie o teściowych i ich naukach miało być, tylko o pysznej surówce z cykorii. Zapraszam

SURÓWKA  Z  CYKORII
Składniki:
  • 2 średnie cykorie
  • pół szklanki jogurtu naturalnego / śmietany / majonezu
  • sól, pieprz, cukier
  • opcjonalnie łyżeczka soku z cytryny
 przygotowanie

 1. Bardzo delikatnie oderwij liście cykorii od "głąba", co jakiś czas usuwając "głąb". Pamiętaj jednak,
     że po każdym ciachnięciu "głąba" musisz opłukać nóż, żeby nie gorycz nie przenieść do sałatki.
     Dokładnie opłucz i osusz liście. 


2. Do szklanki wlej jogurt / śmietanę / majonez, a najlepiej mieszankę jogurtu z łyżeczką majonezu.
    Dodaj sól, pieprz i cukier do smaku i dokładnie wymieszaj.
    Opcjonalnie możesz dodać trochę soku z cytryny.
3. Cykorię zalej sosem i podawaj








Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę surówkę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o!